Međunarodni trgovački sud u Singapuru odlučio

Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije da isplati 926 miliona dolara

BankeNovacSvet

27.5.2023 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije da isplati 926 miliona dolara Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije da isplati 926 miliona dolara
Sud u Singapuru doneo je odluku da švajcarska banka Credit Suisse mora isplatiti 926 miliona dolara odštete bivšem premijeru Gruzije Bidzini Ivanišviliju. Spor milijardera... Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije da isplati 926 miliona dolara

Sud u Singapuru doneo je odluku da švajcarska banka Credit Suisse mora isplatiti 926 miliona dolara odštete bivšem premijeru Gruzije Bidzini Ivanišviliju.

Spor milijardera sa Credit Suisseom datira još iz 2011. godine kada je bio klijent i žrtva prevare privatnog bankara koji je za svoje poslove koristio račune Credit Suissea, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

„Više od jedne decenije bankar Patris Leskodron (Patrice Lescaudron) koji je radio za Credit Suisse varao je neke od klijenata banke uključujući i Ivanišvilija i ruskog oligarha Vitalija Malina“, piše Financial Times.

Banka je ranije naglasila kako je Leskodron, koji je počinio samoubistvo 2020. godine, bio vrlo uspešan prevarant koji je skrivao svoje ilegalne aktivnosti od kolega i nadređenih.

Nakon nekoliko godina koliko je proces trajao, Međunarodni trgovački sud u Singapuru naložio je lokalnoj podružnici Credit Suisse-a da plati 926 miliona dolara Gruzijcu.

Credit Suisse je saopštio da će pokrenuti žalbu te su saopštili da je presuda pogrešna i da ulazi u vrlo značajna pravna pitanja. Portparol bivšeg gruzijskog premijera nakon presude je naglasio kako očekuje da banka ispoštuje zakon i presudu.

„Očekujemo da Credit Suisse u potpunosti ispoštuje presudu i konačno prihvati odgovornost za svoje neuspehe“, rekao je portparol.

Spor sa Ivanišvilijem samo je jedna od pravnih bitaka koje Credit Suisse vodi u poslednjih nekoliko godina. Poslednja presuda dolazi samo nekoliko nedelja uoči finaliziranja sporazuma u kome će banka UBS preuzeti upravljanje Credit Suisseom.

Tagovi
BANKE NOVAC SUD

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...