Donji dom švajcarskog parlamenta odbacio predlog

Banka Credit Suisse ostaje bez paketa državne pomoći

BankeSvetVesti

13.4.2023 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Banka Credit Suisse ostaje bez paketa državne pomoći Banka Credit Suisse ostaje bez paketa državne pomoći
Švajcarski parlament je odbacio paket pomoći banci Credit Suisse u vidu finansijskih garancija u iznosu od 109 milijardi švajcarskih franaka, odnosno oko 120 milijardi... Banka Credit Suisse ostaje bez paketa državne pomoći

Švajcarski parlament je odbacio paket pomoći banci Credit Suisse u vidu finansijskih garancija u iznosu od 109 milijardi švajcarskih franaka, odnosno oko 120 milijardi dolara, u glasanju koje je bilo simbolično, pošto obaveze vlade usvojene putem vanrednih zakona, ne mogu biti ukinute.

Iako je gornji dom parlamenta ranije retrospektivno odobrio mere, donji dom ih je odbacio po drugi put, nakon što je već glasao protiv njih.

Glasanje je održano u okviru trodnevne vanredne parlamentarne sednice koja je otvorena 11. aprila kako bi se ispitali dugotrajni problemi u banci Credit Suisse, koja je, kako se navodi, bila stub švajcarskih finansija, i plana da se ona spase od kolapsa koji je potencialno mogao snažno uticati na globalni finansijski sistem, piše Blic pozivajući se na Reuters.

Prošlog meseca su švajcarske vlasti organizovale fuziju banaka Credit Suisse i UBS, nakon što su akcije Credit Suisse naglo pale, a klijenti povukli novac posle propasti dve velike američke banke, što je izazvalo zabrinutost za stabilnost švajcarskih banaka i globalnog finansijskog sistema.

Odluka da se odbaci paket pomoći Credit Suisse bila je uglavnom simbolična jer je parlamentarna komisija već usvojila plan spasavanja, koji uglavnom uključuje garancije švajcarske centralne banke, a ne parlamenta.

  • SHALIMAR

    14.4.2023 #1 Author

    Kako banke ptopadaju nista me ne bi iznenadilo i da se to desi i kod njih.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...