trgovina uslugama nastavila da raste

Zemlje G20 smanjile vrednost robne razmene u 2023. godini

SvetU fokusu

22.2.2024 19:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Zemlje G20 smanjile vrednost robne razmene u 2023. godini Zemlje G20 smanjile vrednost robne razmene u 2023. godini
Međunarodna robna razmena zemalja grupe G20 smanjena je u vrednosnom smislu prošle godine, pri čemu su izvoz i uvoz pali za 3,3 odsto, odnosno... Zemlje G20 smanjile vrednost robne razmene u 2023. godini

Međunarodna robna razmena zemalja grupe G20 smanjena je u vrednosnom smislu prošle godine, pri čemu su izvoz i uvoz pali za 3,3 odsto, odnosno 5,5 procenata u odnosu na godinu ranije, saopštila je u četvrtak Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Nasuprot tome, trgovina uslugama G20 nastavila je da raste 2023. godine, sa rastom izvoza i uvoza na oko 7,3 procenta i 10,5 odsto, respektivno, pokazuju podaci OECD-a, prenosi Anadolu Agency.

U četvrtom kvartalu 2023. godine, robna trgovina G20 zabeležila je rast od nula odsto nakon kvartala pada pošto je snažan oporavak u istočnoj Aziji bio protivteža usporavanju u Evropi i Severnoj Americi, saopštila je organizacija sa sedištem u Parizu.

Rast američkog izvoza je stagnirao 2023. godine, pri čemu je manja prodaja automobila nadoknađena većom prodajom industrijskih zaliha. Prekomorske isporuke u Evropsku uniju pale su za 0,6 odsto zbog pada hemijskih proizvoda, dok je uvoz smanjen za 1,8 procenata.

S druge strane, robna trgovina je zabeležila snažan rast u istočnoj Aziji, pri čemu je Kina zabeležila rast izvoza od 0,6 odsto, delom zahvaljujući visokotehnološkim proizvodima kao što su mobilni telefoni, i rast uvoza od 3,9 odsto zbog mehaničkih i električnih proizvoda.

Izvoz je porastao u Japanu i u Južnoj Koreji zbog snažne prodaje automobila i oporavka korejskog poslovanja sa poluprovodnicima. Veća prodaja primarnih proizvoda podstakla je rast odlaznih pošiljki u Australiji, Indoneziji i Brazilu.

Na strani usluga, izvoz i uvoz su zabeležili rast od 1,6 odsto i 1,3 odsto u periodu oktobar-decembar 2023. godine, nakon pada izvoza od 0,9 procenata i rasta uvoza od 0,2 odsto u prethodna tri meseca.

Izvoz usluga je porastao za 2,5 odsto u SAD, što odražava veće prihode od većine usluga, dok je uvoz porastao za dva procenta zbog većih putnih i transportnih troškova.

U Nemačkoj je izvoz usluga porastao za 1,6 odsto, uz veće prihode od poslovnih i kompjuterskih usluga, a uvoz za dva odsto, delom zbog većih putnih troškova u inostranstvu.

  • MAJA

    23.2.2024 #1 Author

    Sve vise ce biti trgovine uslugama

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...