SVETSKA BANKA NOVOJ VLADI SRBIJE PREPORUČUJE DVA PRIORITETA Zemlja treba da se vrati na visoke stope rasta, ocenio Ndegva

SrbijaVesti

26.10.2020 09:38 Autor: Julijana Vincan 1

SVETSKA BANKA NOVOJ VLADI SRBIJE PREPORUČUJE DVA PRIORITETA Zemlja treba da se vrati na visoke stope rasta, ocenio Ndegva SVETSKA BANKA NOVOJ VLADI SRBIJE PREPORUČUJE DVA PRIORITETA Zemlja treba da se vrati na visoke stope rasta, ocenio Ndegva
Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji, Stiven Ndegva (Stephen Ndegwa), preporučio je dva prioriteta za novu Vladu Srbije – konsolidaciju zdravstvenog sistema i nastavak reformi. On je izjavio... SVETSKA BANKA NOVOJ VLADI SRBIJE PREPORUČUJE DVA PRIORITETA Zemlja treba da se vrati na visoke stope rasta, ocenio Ndegva

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji, Stiven Ndegva (Stephen Ndegwa), preporučio je dva prioriteta za novu Vladu Srbije – konsolidaciju zdravstvenog sistema i nastavak reformi.

On je izjavio za RTS da bi prvo trebalo konsolidovati zdravstveni sistem, da bi mogao da odgovori na pandemiju kao i prošli put, a zatim je poručio da je potrebno nastaviti s reformama, kako bi se Srbija vratila na visoke stope rasta.

World Bank
Foto: Wikipedia.org

Precizirao je da bi reforme trebalo da se odnose na mala i srednja preduzeća, ekologiju, Poresku upravu. Istakao je i da bi trebalo agresivno raditi prema rezultatima, jer se, kako kaže, u prethodnoj Vladi malo kasnilo sa nekim stvarima.

„Sa novim timom treba forsirati reforme da bi Srbija mogla da nastavi sa rastom“, naveo je Ndegva.

Rukovanje ispred finansijskog centra
Foto: Pixabay.com

Direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji dodaje da ekonomija jeste usporena, ali da je Srbija zabeležila bolje rezultate od zemalja Zapadnog Balkana i da ima jake osnove, jer je situacija fiskalno zdrava.

„Sada je prilika da se pređe na sledeći nivo“, poručio je Ndegva.

Potpisivanje ugovora
Foto: Pixabay.com

Svetska banka procenjuje da će Srbija 2021. početi s oporavkom i da će se do 2022. vratiti na put od ranije. 

„Vlada Srbije sa ograničenim rokom jeste izazov, ali to može da bude i motivacija da se neke stvari urade brže, jer novi kabinet u Nemanjinoj čeka skup novih zakona i reformi“, naglasio je Ndegva.

Dolari i evri na gomili
Foto: Tanjug/AP

Na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine, on je odgovorio da je građanima i privredi potrebno kredibilno delovanje i stabilnost tokom vremena.

„Dok se ta pitanja rešavaju, to daje prave signale privredi i građanima. Kada je reč o pomoći Svetske banke, od početka pandemije preformulisani su neki programi za pružanje bržih kredita i kovid hitni kredit za privredu“, rekao je Ndgeva.

Najavio je i programe koji se tiču modernizacije železnice, pomoći budžetu oko ključnih reformi, kao i jedan novi program koji se tiče ekološkog rasta.

  • MARE

    23.10.2022 #1 Author

    Konsolidacija reformi i formiranje zdravstvenog sistema

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...