Junski izveštaj o globalnim ekonomskim izgledima

Svetska banka oborila prognozu privrednog rasta Srbije za 1,3 odsto

NovacSrbijaSvetVesti

8.6.2022 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Svetska banka oborila prognozu privrednog rasta Srbije za 1,3 odsto Svetska banka oborila prognozu privrednog rasta Srbije za 1,3 odsto
Prema junskom Izveštaju Svetske banke o globalnim ekonomskim izgledima, rast bruto domaćeg proizvoda Srbije trebalo bi da dostigne 3,2 odsto u ovoj godini i... Svetska banka oborila prognozu privrednog rasta Srbije za 1,3 odsto

Prema junskom Izveštaju Svetske banke o globalnim ekonomskim izgledima, rast bruto domaćeg proizvoda Srbije trebalo bi da dostigne 3,2 odsto u ovoj godini i 2,7 odsto u 2023. godini. Prognoza globalnog rasta za 2022. godinu manja je skoro za trećinu – 2,9 odsto.

Procena privrednog rasta Srbije za obe godine smanjena je za po 1,3 odsto u odnosu na januarska predviđanja ove međunarodne finansijske institucije. Svetska banka takođe prognozira da će rast Srbije u 2024. godini ubrzati na 2,8 odsto, prenosi RTS.

Prognoza globalnog rasta manja za trećinu

Upozoravajući da je ruski napad na Ukrajinu povećao štetu izazvanu pandemijom covida-19 i da se mnoge zemlje sada suočavaju sa recesijom, Svetska banka je smanjila svoju prognozu globalnog rasta za 2022. skoro za trećinu – na 2,9 odsto.

Rat u Ukrajini je pojačao usporavanje globalne ekonomije, koja sada ulazi u situaciju koja bi mogla da postane dugotrajan period slabog rasta i povišene inflacije, navela je Svetska banka u izveštaju o globalnim ekonomskim perspektivama, upozorivši da bi izgledi mogli dalje da se pogoršavaju, ocenjuje Reuters.

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas (David Malpass) je rekao na konferenciji za novinare da bi globalni rast mogao da padne ove godine na 2,1 odsto i na samo 1,5 odsto u 2023. godini, što bi moglo da svede rast po glavi stanovnika blizu nule, ako se negativni rizici obistine.

Malpas je naveo da je globalni rast sputan ratom, novim merama protiv korona virusa u Kini, prekidima u lancu snabdevanja i rastućim rizikom od stagflacije, odnosno od perioda slabog rasta i visoke inflacije koji je poslednji put viđen 70-ih godina prošlog veka.

„Danas postoji velika opasnost od stagflacije. Usporen rast će verovatno trajati tokom cele decenije zbog slabih investicija u većem delu sveta. S obzirom na to da je inflacija sada na višedecenijskom visokom nivou u mnogim zemljama i da se očekuje da će ponuda sporo rasti, postoji rizik da će inflacija ostati visoka u dužem periodu“, napisao je Malpas u predgovoru novom izveštaju.

Povratak u drugu polovinu 70-ih godina prošlog veka?

U dokumentu se predviđa da će tempo globalnog rasta između 2021. i 2024. usporiti za 2,7 odsto, dodao je on, što je više nego dvostruko od usporavanja zabeleženog između 1976. i 1979. godine.

Svetska banka u izveštaju takođe upozorava da su podizanja kamatnih stopa radi stavljanja inflacije pod kontrolu krajem sedamdesetih godina bila toliko velika da su izazvala globalnu recesiju 1982. godine i niz finansijskih kriza na tržištima u usponu i ekonomijama u razvoju.

Ajhan Kose (Ayhan Kose), direktor sektora Svetske banke koji priprema prognozu, rekao je novinarima da postoji „stvarna pretnja“ da bi pooštravanje finansijskih uslova brže nego što se očekivalo moglo da gurne neke zemlje u vrstu dužničke krize kakva je postojala osamdesetih godina.

  • MARKO7

    8.6.2022 #1 Author

    Pa ovo su baš loše vesti…

    Odgovori

  • MAJALG

    9.6.2022 #2 Author

    Ocekivana vest, ali ja licno mislim da su prognoze jos gore ali vreme ce pokazati, nadam se da gresim.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...