Oporavak čitavog Zapadnog Balkana među najbržim u EVropi i centralnoj aziji

Svetska banka podigla prognozu ekonomskog rasta Srbije na šest odsto

RegionSrbijaVesti

6.10.2021 09:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Svetska banka podigla prognozu ekonomskog rasta Srbije na šest odsto Svetska banka podigla prognozu ekonomskog rasta Srbije na šest odsto
Svetska banka je povećala prognozu ekonomskog rasta Srbije za 2021. godinu za 1,0 procentni poen na 6,0 odsto, u ažururanom jesenjem izveštaju o Svetskim... Svetska banka podigla prognozu ekonomskog rasta Srbije na šest odsto

Svetska banka je povećala prognozu ekonomskog rasta Srbije za 2021. godinu za 1,0 procentni poen na 6,0 odsto, u ažururanom jesenjem izveštaju o Svetskim ekonomskim izgledima.

Privreda Srbije je počela da pokazuje znake oporavka od uticaja pandemije u prvoj polovini 2021. godine, navodi se u dokumentu i napominje da je u prvom tromesečju zemlja ostvarila rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,8 procenata međugodišnje. Rast je ubrzan u drugom kvartalu i procenjuje se na 13,7 odsto, što je znatno iznad očekivanja, ističe Svetska banka.

Kao rezultat toga, rast BDP-a Srbije za 2021. godinu je revidiran naviše na 6,0 procenata sa ranije prognoziranih 5,0 odsto, koliko se predviđalo u junu, piše u jesenjim prognozama međunarodne finansijske institucije.

SB je istovremeno podigla procenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za 2022. godinu na 4,5 odsto sa 3,7 odsto, koliko je predviđala u junu, dok je projekciju rasta za 2023. godinu podigla za 0,1 procentni poen na 4,0 odsto.

U izveštaju se navodi da je brz rast izvoza podstakao oporavak, pri čemu je doprinos neto izvoza rastu iznosio 5,2 procentna poena u prvom kvartalu. Tokom drugog kvartala, međutim, pokretači rasta su se promenili, tako da je glavni uticaj na rast BDP-a imala potrošnja, dodaje se dalje.

Svetska banka predočava da su podrška države preduzećima za isplatu zarada radnicima i novčani transferi građanima u 2020. godini pomogli u sprečavanju skoka siromaštva.  Konstatuje se takođe da je to uticalo na rast fiskalnog deficita prošle godine na 8,1 odsto BDP-a, te da se očekuje da će on biti smanjen na 6,9 odsto BDP-a u tekućoj godini, uprkos nastavku ekspanzivnog paketa ekonomske pomoći privredi i građanima.

Predviđa se da će javni dug iznositi 60,3 odsto do kraja 2021. godine.

U izveštaju je, kako se navodi, inflacija dostigla vrhunac od 4,3 odsto na godišnjem nivou, a očekuje se da će se do kraja godine spustiti na oko 3,0 procenta. Dinar je ostao uglavnom stabilan u odnosu na evro, konstatuje SB i dodaje da je bankarski sektor Srbije ostao snažan, i da je nivo problematičnih kredita 3,6 odsto.

Takođe se ističe da je deficit tekućeg računa znatno smanjen sa 6,9 odsto BDP-a u 2019. na 4,3 odsto u 2020. godini, te da će u u ovoj godini verovatno biti ispod ranije projektovanog nivoa od 5,0 odsto.

SB očekuje da će se ekonomski oporavak Srbije nastaviti u drugoj polovini godine, a rast će biti dodatno poduprt paketom mera podrške građanima i privredi, vredan oko 4,5 odsto BDP-a.

U neposredne prioritete države, Svetska banka svrstava značajno smanjenje troškova poslovanja i poboljšanje kvaliteta infrastrukture. Kao srednjoročne i dugoročne izazove navodi upravljanje starenjem stanovništva i klimatske promene, što bi moglo da naškodi konkurentnosti srpske privrede.

Ekonomije Zapadnog Balkana su među najteže pogođenim usled širenja delta soja u trećem kvartalu 2021. godine, pri čemu se broj novozaraženih virusom Covid-19 približava ili premašuje brojeve sa vrhunca prethodnih talasa, uz rast broja umrlih. Stope vakcinacije u više zemalja ispod su globalnog proseka, a imunizaciju ometa i oklevanje građana da se vakcinišu.

Uprkos tome, očekuje se da će privredni rast na Zapadnom Balkanu u 2021. godini dostići 5,9 odsto – što je najviša stopa u čitavom regionu ECA (Evropa i Centralna Azija) – usled snažnih izvoznih rezultata, nakon čega se u 2022. godini predviđa usporavanje rasta na 4,1 odsto, kako doprinos spoljne tražnje rastu bude slabio. Preduslovi za ostvarenje ove prognoze su postepen oporavak poverenja potrošača i privrede i popuštanje političke nestabilnosti, piše u izveštaju Svetske banke.

Što se tiče ekonomija u okruženju, Svetska banka predviđa rast Bosne i Hercegovine u ovoj godini od 4,0 odsto, u Hrvatskoj očekuje stopu rasta od 7,6 procenata, u Crnoj Gori 10,8 odsto, u Sevenoj Makedoniji 4,6.

Uprkos otežavajućim okolnostima, u Albaniji i Severnoj Makedoniji bi podstrek privrednom rastu i produktivnosti trebalo da pruži ubrzanje strukturnih reformi u sklopu priprema za pridruživanje EU, pod uslovom da pregovori o pristupanju ne budu ponovo odloženi, kaže se u analizi.

Očekuje se i da će region moći da iskoristi prednosti nedavno usvojenog Ekonomskog i investicionog plana Evropske unije, u okviru koga će se mobilizovati sredstva za unapređenje održivih saobraćajnih veza, ljudskog kapitala, konkurentnosti i inkluzivnog razvoja, kao i zelene i digitalne tranzicije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...