Otvaranje ekonomija donosi drugačije ulagačke strategije

Svetske berze nastavljaju rast, ali investitori polako okreću leđa tehnološkom sektoru

BerzaNovacSvetVesti

6.5.2021 09:43 Autor: Marko Miladinović 1

Svetske berze nastavljaju rast, ali investitori polako okreću leđa tehnološkom sektoru Svetske berze nastavljaju rast, ali investitori polako okreću leđa tehnološkom sektoru
Najnoviji statistički pokazatelji najvećeg berzanskog tržišta na svetu govore o ponovnom dostizanju rekordnih nivoa. Index Dow Jones ojačao je 97 bodova ili 0,29 odsto,... Svetske berze nastavljaju rast, ali investitori polako okreću leđa tehnološkom sektoru

Najnoviji statistički pokazatelji najvećeg berzanskog tržišta na svetu govore o ponovnom dostizanju rekordnih nivoa. Index Dow Jones ojačao je 97 bodova ili 0,29 odsto, na 34.230 bodova, a S&P 500 0,07 odsto, na 4.167 bodova. Nasuprot njima NASDAQ indeks skliznuo je 0,37 odsto (13.582), što potvrđuje višednevni trend i ranija očekivanja analitičara da će doći do postepenog preseljenja kapitala iz tehnološkog u takozvane ciklične sektore, kao što su energetsko-rudarski, finansijski i industrijski.

Paradoksalno, iako su američki IT giganti, kao što su Apple, Amazon, Alphabet, Facebook i Microsoft u prvom finansijskom kvartalu ove godine listom zabeležili bolje rezultate nego što se očekivalo, tehnološki sektor nije taj koji u ovom trenutku privlači poglede berzanskih investitora. Njegovi predstavnici su vrhunac svog eksplozivnog rasta po svoj prilici dosegli u vrhuncu pandemije korona virusa.

Otvaranje ekonomija, a pre svega američke, najviše „prija“ velikim industrijskim i energetskim kompanijama. Reuters prenosi da su kompanije izlistane na prestižnom S&P 500 berzanskom indeksu u prvom ovogodišnjem kvartalu ostvarile rast prihoda od 47,7 odsto u odnosu na isti period lane.

Veliki ulagači se u ovom trenutku pribojavaju da bi moglo da dođe do jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa, što se istorijski dešavalo više puta u sličnim ciklusima kada je tržište dosezalo vrhunac. No, do tog trenutka ipak neće doći u kratkom roku, jer je sada period ulivanja podsticaja u potrošnju. Kada se taj period „ispumpa“ u nekom trenutku će morati da dođe do povećavanja poreza kako bi se ublažio američki budžetski deficit, a to će se odraziti posledično na celo tržište.

U ovom momentu dalje trendove na američkom berzanskom tržištu odrediće izveštaj o broju zaposlenih u aprilu u SAD, koji bi trebalo da bude objavljen krajem nedelje.

Evropske i azijske berze takođe su nastavile rast najvažnijih indeksa, ali takođe sa već vidljivim preusmeravanjem kapitala od tehnoloških ka cikličnim sektorima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...