očekuje se veća potražnja u indiji i kini

Svetski savet za zlato prognozira održive cene žutog metala tokom 2022. godine

BiznisBolji posaoSvetVesti

26.1.2022 19:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Svetski savet za zlato prognozira održive cene žutog metala tokom 2022. godine Svetski savet za zlato prognozira održive cene žutog metala tokom 2022. godine
Otprilike polovina ukupnog zlata koje se iskopa u svetu pretvara se u nakit, a veliki deo se prodaje potrošačima u Indiji i Kini. Zbog... Svetski savet za zlato prognozira održive cene žutog metala tokom 2022. godine

Otprilike polovina ukupnog zlata koje se iskopa u svetu pretvara se u nakit, a veliki deo se prodaje potrošačima u Indiji i Kini.

Zbog toga Svetski savet za zlato World Gold Council (WGC) veruje da će potražnja domaćinstava na glavnim tržištima zlata, pored kupovine od centralne banke, pomoći da se cene žutog metala budu održive, ali i veće, tokom 2022. godine, piše Capital.com.

„Često se pretpostavlja da je ponašanje cene zlata povezano sa investicionom potražnjom, posebno iz finansijskih instrumenata kao što su zlatni ETF-ovi (fondovi kojima se trguje na berzi), ugovori na berzi ili derivati kojima se trguje na berzi“, napisao je WGC u nedavnom izveštaj i dodao da je to samo delimično tačno.

Analiza pokazuje da je učinak zlata takođe povezan sa drugim komponentama potražnje, kao što su nakit, tehnologija i centralne banke, piše Capital.com.

„Iako to obično ne dovodi do velikih kretanja cena povezanih sa investicijama, dodatne komponente pomažu da se učvrste performanse cene zlata tako što pružaju podršku ili stvaraju prepreke“, navodi se u izveštaju o zlatu za ovu godinu, objavljenom ranije ovog meseca.

Međutim, WGC je upozorio da iako bi zlato moglo nastaviti da dobija pozitivnu, ali sporiju, podršku u 2022. godini od ključnih tržišta nakita, poput Indije, postoji šansa da ukoliko se nastavi kinesko ekonomsko usporavanje, da to može ograničiti doprinos lokalne potražnje za zlatnim nakitom“.

Očekuje se da će potražnja za zlatom od strane indijskih kupaca nakita ostati jaka. Izveštaj WGC-a naglašava apetit te južnoazijske nacije za zlatom. Kupovina zlata postaje povoljna tokom festivala i proslava u trećoj po veličini ekonomiji Azije.

Pozajmljivanje nakita je uobičajena praksa za iznenadne troškove i potrebe za gotovinom, i zbog toga su privatne zalihe zlata velike. WGC procenjuje da indijska domaćinstva poseduju 250.000 tona zlata, od čega većina u nakitu i ukrasima. Vrednost se procenjuje na 1.500 milijardi dolara, što je upola manje od ekonomije nacije, koja iznosi 3.000 milijardi dolara.

Prema podacima koje je prikupilo trgovinsko telo više od 55 odsto deviznih rezervi četiri zemlje – Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije i Francuske – je u zlatu. Ukupne rezerve iznose 16.380 tona zlata od novembra 2021. godine.
Indija i Kina imaju 6,8 odsto (750,4 tone) i 3,3 odsto (1.948,3 tone) ukupnih deviznih rezervi u zlatu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...