Manjak vode, a višak potražnje u komšijskim afričkim zemljama

Tenzije između Etiopije, Sudana i Egipta zbog vode iz Plavog Nila

SvetVesti

19.7.2021 13:38 Autor: Marko Miladinović 0

Tenzije između Etiopije, Sudana i Egipta zbog vode iz Plavog Nila Tenzije između Etiopije, Sudana i Egipta zbog vode iz Plavog Nila
Etiopija završava punjenje akulmulacije ogromne brane na reci Plavi Nil drugu godinu zaredom, što je potez zbog kojeg je Egipat već ranije negodovao. Zvanična... Tenzije između Etiopije, Sudana i Egipta zbog vode iz Plavog Nila

Etiopija završava punjenje akulmulacije ogromne brane na reci Plavi Nil drugu godinu zaredom, što je potez zbog kojeg je Egipat već ranije negodovao.

Zvanična Adis Abeba navodi da je „Velika etiopska renesansna brana“, hidroenergetski projekat vredan četiri milijarde dolara, presudna za ekonomski razvoj i snabdevanje zemlje električnom energijom. Međutm, taj projekat je izazvao zabrinutost zbog manjka vode i sigurnosti snabdevanja u Egiptu i Sudanu koji takođe zavise od vode iz Nila, prenosi Reuters.

Egipat je saopštio da je negativno odgovorio na prošlomesečno službeno obaveštenje Etiopije da je ta zemlja po drugi put počela da puni akumulaciju za svoju branu. Kairo doživljava taj potez kao ozbiljnu pretnju za vlastito snabdevanje vodom iz Nila, od kojeg je gotovo u potpunosti zavisan. Sudan je takođe izrazio zabrinutost za sigurnost snabdevanja vodom i zbog uticaja na njene brane i vodne stanice.

Dugogodišnji diplomatski napori za rešavanje spora između ove tri zemlje nisu urodili plodom.

Sjedinjene Američke Države su ocenile da punjenje etiopske akumiulacije vodom iz Nila ima potencijal da podigne tenzije, pozivajući sve strane da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija, navodi britanska novinska agencija.

Tagovi
VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...