POKRENUT POSTUPAK ENERGETSKE ZAJEDNICE

Termoelektrane u regionu previše zagađuju vazduh

EkologijaRegionU fokusuVesti

19.3.2021 09:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Termoelektrane u regionu previše zagađuju vazduh Termoelektrane u regionu previše zagađuju vazduh
Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je postupke za rešavanje sporova protiv više zemalja regiona Zapadnog Balkana zbog neispunjavanja njihovih gornjih granica nacionalnih planova za smanjenje... Termoelektrane u regionu previše zagađuju vazduh

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je postupke za rešavanje sporova protiv više zemalja regiona Zapadnog Balkana zbog neispunjavanja njihovih gornjih granica nacionalnih planova za smanjenje emisije – NERP za 2018. I 2019. godinu.

Protiv Srbije postupak je pokrenut zbog problema sa poštovanjem gornje granice za emitovanje sumpor-dioksida (SO2), dok se Severna Makedonija suočava sa problemima sa maksimumom kako za SO2 tako i za prašinu. Bosna i Hercegovina i tzv. Kosovo nisu ispunili gornje granice ni za jedan od tri zagađivača.

Sekretarijat Energetske zajednice ističe da je slanjem uvodnih pisama pokrenut preliminarni postupak, čija je svrha pružanje mogućnosti ugovornim stranama da reaguju na navode o nepridržavanju zakona Energetske zajednice u roku od dva meseca i omogućavanje Sekretarijatu da se u potpunosti upozna sa pozadinom svakog slučaja.

Prema članovima 7. i 17. Poslovnika o rešavanju sporova, zainteresovanim stranama može se odobriti pristup spisima predmeta i mogu podneti pisana zapažanja o ovom slučaju Sekretarijatu tokom prethodnog postupka.

Elektroprivreda Crne Gore
Foto: EPCG

Inače, NERP je instrument za usklađivanje sa Direktivom o velikim postrojenjima za sagorevanje i treba da predvidi smanjenje emisija sumpor-dioksida, azotnih oksida i prašine za grupu biljaka obuhvaćenih njihovim delokrugom.

Kako je objavila nevladina organizacija institut RERI termoelektrane u Srbiji spadaju među najveće zagađivače sumpor dioksidom u Evropi. Tako je istaknuto da termoelektrane TENT i Kostolac emituju u proseku 35 puta više sumpor dioksida od prosečne termoelektrane u EU. Dok se u EU emituje oko 600 hiljada tona sumpor dioksida godišnje samo TENT i Kostolac emituju 300 hiljada tona sumpor dioksida godišnje. Sa druge strane, Nacionalnim planom za smanjenje emisija (NERP), koji je Srbija dužna da primenjuje od 1. januara 2018, dozvoljeno je najviše 55 hiljada tona godišnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...