TESLA ĆE MORATI DA OPOZOVE 158.000 VOZILA Akcije kompanije neće dobro reagovati

BerzaNovacSvetVesti

14.1.2021 10:41 Autor: Marko Miladinović 0

TESLA ĆE MORATI DA OPOZOVE 158.000 VOZILA Akcije kompanije neće dobro reagovati TESLA ĆE MORATI DA OPOZOVE 158.000 VOZILA Akcije kompanije neće dobro reagovati
Agencija za bezbednost saobraćaja na autoputevima (The National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA) u okviru američkog ministarstva za saobraćaj, saopštila je da je poslala... TESLA ĆE MORATI DA OPOZOVE 158.000 VOZILA Akcije kompanije neće dobro reagovati

Agencija za bezbednost saobraćaja na autoputevima (The National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA) u okviru američkog ministarstva za saobraćaj, saopštila je da je poslala dopis kompaniji Tesla u kojem traži od proizvođača električnih automobila da opozive čak 158.000 vozila koja su proizvedena pre marta 2018. godine.

Ovaj pomalo tragičan sled događaja po Ilona Maska (Elon Musk), zbog čega će njegova pozicija na listi najbogatijih ljudi na svetu neminovno da sklizne na neodređeno vreme, posledica je naizgled beznačajne greške u čipu NVIDIA Tegra 3 procesora za touchscreen u Teslinim kolima Model S proizvedenim u periodu 2012-2018, kao i varijanti Model X iz 2016-2018. godine.  

Za tu grešku se već znalo od ranije. Naime, kada se memorija od 8 GB na USB uređaju namenjenom za puštanje medijskog sadržaja tokom vožnje prepuni određeni broj puta, dolazi do zakazivanja, odnosno potpunog gašenja touchscreena. Procena je da se to dešava posle 100.000 pređenih milja ili osam godina korišćenja.

Zbog toga je Tesla ranije promenila tekst o uslovima kupovine prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora i naknadno obavestila stare kupce, nudeći im zamenu kompromitovanog ekrana u roku od pet godina od nabavke automobila.

Međutim, NHTSA sada traži bezuslovni opoziv oko 158.000 automobila proizvedenih u naznačenom periodu, od kojih je velika većina odavno u privatnom vlasništvu. Razlog za urgentnost njihovog zahteva leži u činjenici da se gašenjem touchscreena u potpunosti gubi opcija zadnje kamere na vozilu, kao i upotrebe odmagljivanja vetrobranskog stakla, što predstavlja veliki bezbednosni problem.

NHTS traži od kompanije Tesla da počne da sprovodi zahtev do 27. januara. Iz same kompanije do sada nije stigao zvaničan odgovor, no sigurno je da će po ovoj vesti akcije sve popularnijeg američkog proizvođača doživeti određeni pad na berzanskom trgovanju.

Po NASDAQ berzanskom indeksu juče su ostvarile blagi rast od 0,59 odsto, a već od jutros imaju tendenciju pada od 1,65 procenata na transakcijama malih obima pre zvaničnog otvaranja trgovanja na Wall Streetu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...