ponovo se uvode strože mere u mnogim gradovima kine

Tesla obustavlja proizvodnju na dva dana u šangajskoj fabrici zbog korona virusa

AutomobiliBiznisFirme u fokusuSvetU fokusuVesti

16.3.2022 15:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Tesla obustavlja proizvodnju na dva dana u šangajskoj fabrici zbog korona virusa Tesla obustavlja proizvodnju na dva dana u šangajskoj fabrici zbog korona virusa
Gigant električnih vozila Tesla obustavlja proizvodnju u svojoj fabrici u Šangaju na dva dana, prema internom obaveštenju poslatom dobavljačima, dok Kina pooštrava ograničenja kako... Tesla obustavlja proizvodnju na dva dana u šangajskoj fabrici zbog korona virusa

Gigant električnih vozila Tesla obustavlja proizvodnju u svojoj fabrici u Šangaju na dva dana, prema internom obaveštenju poslatom dobavljačima, dok Kina pooštrava ograničenja kako bi obuzdala novi udar Covida-19.

Šangajska fabrika radi non-stop, a dobavljačima i osoblju Tesle je u sredu u obaveštenju, u koje je imao uvid Reuters, rečeno da će proizvodnja biti obustavljena za sredu i četvrtak, prenosi autoblog.com.

Nije naveden razlog za zastoj u fabrici iz ove kompanije, poznatoj i kao Gigafabrika 3, koja proizvodi Tesla Model 3 Sedan i sportsko terensko vozilo krosover Model I.

Mnogi gradovi širom Kine, uključujući Šangaj, uvode strože kontrole kretanja kako bi zaustavili najjače širenje korona virusa u zemlji u poslednje dve godine. Mere su takođe izazvale zatvaranje fabrika u raznim delovima zemlje, vršeći pritisak na lance snabdevanja.

Teslina fabrika u Šangaju proizvodi automobile za kinesko tržište i takođe je ključno izvozno čvorište za Nemačku i Japan. Prema podacima Kineskog udruženja putničkih automobila u februaru je isporučeno 56.515 vozila, uključujući 33.315 za izvoz, što u proseku iznosi oko 2.018 vozila dnevno.

Foto: Pixabay.com

Nije baš jasno da li se ova obustava rada odnosi i na druge pogone fabrike, već kako su rekle dve osobe upućene u situaciju, odnosi se samo na Tesline glavne montažne linije.

U obaveštenju nije precizirano koliko će ova mera uticati na gubitak proizvodnje, i kako će je Tesla nadoknaditi.

Vlasti u Šangaju apelovale su na građane da ne napuštaju svoje domove ili radna mesta od 48 sati do čak 14 dana, dok sprovode testove na Covid-19 ili prate kontakte.

U posebnom obaveštenju objavljenom u sredu, u koje je takođe uvid imao Reuters, Tesla je zatražio od dobavljača da procene koliko je radnika potrebno da bi se postigla puna proizvodnja i da dostave detalje o radnicima pogođenim restrikcijama korona virusom.

Takođe je zatraženo od dobavljača da pripreme radnike da žive, spavaju i jedu u fabrikama u aranžmanu sličnom kineskom procesu „upravljanja u zatvorenom krugu“. Dobavljaču Apple-a Fokconn-u dozvoljeno je da nastavi neke operacije u svom kampusu u Šenženu u sredu nakon što je uspostavio takav aranžman.

Svako produženo zatvaranje u Kini dodatno će uzdrmati azijske lance snabdevanja, rekao je ekonomista OCBC Vellian Viranto u istraživačkoj belešci, napominjući da samo južno proizvodno središte Šenžen proizvodi 11 odsto kineskog izvoza.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...