Forbes izdvaja deset najbogatijih, a mlađih od 30 godina

Tinejdžer iz Nemačke najmlađi milijarder na svetu

LifestyleLuksuzSvetVestiZanimljivosti

12.4.2021 08:54 Autor: Marija Jovanović 4

Tinejdžer iz Nemačke najmlađi milijarder na svetu Tinejdžer iz Nemačke najmlađi milijarder na svetu
Na čelu Forbes liste najmlađih milijardera prvo mesto zauzeo je osamnaestogodišnjak – Nemac Kevin David Liman. Najmlađi milijarder na planeti svoje bogatstvo nasledio je... Tinejdžer iz Nemačke najmlađi milijarder na svetu

Na čelu Forbes liste najmlađih milijardera prvo mesto zauzeo je osamnaestogodišnjak – Nemac Kevin David Liman. Najmlađi milijarder na planeti svoje bogatstvo nasledio je od oca, suvlasnika poznatog lanca drogerija “Dm”.

Gunter Liman preneo je udeo poznatog lanca drogerija na svog sina još kada je imao 14 godina, ali je pod njegovim nadzorom ostao sve do svog 18. rođendana, u septembru 2020. Liman je sada najmlađi milijarder na svetu, nakon što je zvanično nasledio očev udeo od 50 odsto u nemačkom lancu drogerija. Magazin Forbes njegovo bogatstvo procenjuje na 3,3 milijarde dolara.

Za svoju listu milijardera Forbes uzima u obzir samo one čije bogatstvo premašuje više od milijardu dolara. Prema njihovim podacima, u svetu živi 2.775 milijardera – više nego ikad pre. Deset mladih milijardera “teško je” 29,5 milijardi dolara, tačnije 13 milijardi dolara više nego godinu dana ranije. 

Drugo mesto među najmlađim milijarderima na svetu 2021. godine zauzeo je 24-godišnji Vang Zelong iz Kine, čije bogatstvo je procenjeno na 1,5 milijardi dolara. Vang je nasledio udeo u kompaniji koja se bavi proizvodnjom pigmenta titan-dioksida, koji se koristi u premazima, plastici, mastilu i drugim materijalima.

Na trećem i četvrtom mestu našle su se sestre iz Norveške Aleksandra i Katarina Andresen, koje imaju 24 i 25 godina i svaka „vredi“ 1,4 milijarde dolara. Obe poseduju deo porodične kompanije Ferd, investicione kompanije koja godišnje prihoduje oko dve milijarde dolara. Njihova otac ipak i dalje vodi posao.

Ostin Rasel našao se na petom mestu. On je zahvaljujući svojoj kompaniji Luminar Technologies, ​​startapu fokusiranom na stvaranje i komercijalizaciju tehnologije za autonomna vozila, sa samo 26 godina stekao bogatstvo od 2,4 milijarde dolara.

Godinu dana stariji Norvežanin Gustav Magnar Vice zauzeo je šesto mestu Forbes liste. Sa svega 27 godina njegovo bogatstvo procenjuje se na 4,4 milijarde dolara. On poseduje skoro polovinu norveške kompanije Salmar ASA, koju je osnovao njegov otac 1991. godine i koja je danas jedan od najvećih proizvođača lososa na svetu.

Na sedmom i osmom mestu sa po dve milijarde dolara našli su se 28-godišnji Endi Fang i Stenli Tang, osnivači najveće američke kompanije za dostavu hrane DoorDash, koja je tokom pandemije doživela procvat.

Deveto mesto zauzeo je Sem Bankman-Frid (29), koji je zapanjujućom brzinom zaradio svoje kripto bogatstvo od 8,7 milijardi dolara, pokrenuvši firmu Alameda Research i platformu za trgovanje kripto derivatima FTX.

Poslednji u nizu miljardera mlađih od 30 godina je Džonatan Kvok (29), iz Hongkonga, čije bogatstvo se procenjuje na 2,4 milijarde dolara. Kvok je od svog oca nasledio udeo u korporaciji koja poseduje najskuplje nekretnine. Sada ima kompaniju Empire Group Holdings, koju vodi sa svojim starijim bratom.

  • Anna

    12.4.2021 #1 Author

    Niko od njih nije zaradio svoje bogatstvo. Svi su ga nasledili.

    Odgovori

  • Tina

    14.4.2021 #2 Author

    Lepo, bas imaju srece sa nasledstvom. Bilo bi interesantnije istaći nekoga ko je svojim radom stekao bogatstvo, najmladji milijarder na svetu

    Odgovori

  • Strahinja

    5.10.2021 #3 Author

    Na Forbsovoj listi vecina prvih mesta po katagorijama i zauzimaju naslednici, sto je i logicno, danas je realno moguce imati toliki kapital stecen samostalno jedino kroz naftu i IT sektor.

    Odgovori

  • NINICA

    4.6.2022 #4 Author

    Čista sreća sa nasledstvom!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...