Rast od 5,1 odsto u globalu

Toyota prodaje sve više automobila

AutomobiliSvetVesti

7.8.2023 12:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Toyota prodaje sve više automobila Toyota prodaje sve više automobila
Toyota je u prvoj polovini godine prodala 5,1 odsto više vozila u odnosu na isti prošlogodišnji period, zahvaljujući ublažavanju ograničenja ponude poluprovodnika i posebno... Toyota prodaje sve više automobila

Toyota je u prvoj polovini godine prodala 5,1 odsto više vozila u odnosu na isti prošlogodišnji period, zahvaljujući ublažavanju ograničenja ponude poluprovodnika i posebno veće potražnje u Japanu.

Kompanija je prodala oko 4,9 miliona vozila širom sveta u prvih šest meseci, uključujući i svoj luksuzni brend Lexus, u poređenju sa oko 4,7 miliona tokom istog prošlogodišnjeg perioda, prenosi Mina.

Toyotina prodaja u Japanu skočila je 33,2 odsto na 878,2 hiljade jedinica u odnosu na godinu ranije. Prodaja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pala je 0,7 odsto na nešto više od milion vozila, a u Aziji za pola procenta na oko 1,5 miliona jedinica.

U junu je globalna prodaja porasla deset odsto na 898,95 hiljada jedinica, zahvaljujući rastućoj potražnji, uključujući i električna vozila, poput hibrida, na ključnim tržištima kao što su SAD i Evropa.

Prodaja u Kini u junu je zabeležila pad od 12,8 odsto na godišnjem nivou. U periodu od januara do juna prodaja u Kini pala je 2,8 odsto.

Globalna prodaja hibridnih električnih vozila porasla je 37,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 292,13 hiljada jedinica, što čini nešto manje od trećine ukupnog broja vozila prodatih širom sveta u junu.

U junu, Toyota je prodala 10,19 hiljada baterijskih električnih vozila širom sveta, uključujući i svoj brend Lexus, čime je ukupan broj prodatih vozila na baterije u prvoj polovini godine iznosio 46,17 hiljada jedinica.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...