Američki proizvođač EV u trci za kinesko tržište

Prodaja Tesle opala 31 odsto na mesečnom nivou

AutomobiliSvetVesti

4.8.2023 13:01 Autor: Vladimir Jokanović 2

Prodaja Tesle opala 31 odsto na mesečnom nivou Prodaja Tesle opala 31 odsto na mesečnom nivou
Američki proizvođač automobila Tesla prodao je 64.285 električnih automobila kineske proizvodnje u julu, što je za 31 odsto manje nego mesec dana ranije, pokazali... Prodaja Tesle opala 31 odsto na mesečnom nivou

Američki proizvođač automobila Tesla prodao je 64.285 električnih automobila kineske proizvodnje u julu, što je za 31 odsto manje nego mesec dana ranije, pokazali su u četvrtak podaci Kineskog udruženja za putnička vozila.

Prodaja Teslinih modela „3“ i „Y“ proizvedenih u Kini porasla je za 128 odsto na godišnjem nivou, prenosi Reuters. Tesla je prodala 28.217 komada automobila u julu prošle godine, kada je smanjena proizvodnja u Šangaju zbog nadogradnje fabrike.

Teslin kineski rival BYD sa svojim električnim modelima „Dynasty“ i „Ocean“, zabeležio je rast prodaje u julu od 61 procenat u odnosu na isti period prošle godine na 261.105 vozila, uključujući 18.169 izvezenih automobila.

Tesla je ove godine dala prednost rastu prodaje u odnosu na profit, učvršćujući svoju popularnost na najvećem svetskom tržištu automobila, iako su kineski brendovi prvi put zauzeli više od polovine prodaje na domaćem tržištu u prvoj polovini godine, prenosi Yahoo Finance.

Kompanija Tesla snizila je cene početkom godine, započevši rat cenama sa više od 40 brendova u Kini, koji su sledili taj primer. Tesla je dala rabate na sve modele u Kini, kao deo globalnog podsticaja kupcima, a smanjenje cena sledili su i General Motors i Volkswagen.

Tesla je jedini inostrani brend među proizvođačima EV koji je povećao svoj tržišni udeo u Kini u prvoj polovini tekuće godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...