Cilj da električni Lexus do 2030. godine bude jedini brend kompanije na evropskom i američkom tržištu

Toyota ulaže 35 milijardi dolara u vozila na baterije

AutomobiliSvetVesti

14.12.2021 12:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Toyota ulaže 35 milijardi dolara u vozila na baterije Toyota ulaže 35 milijardi dolara u vozila na baterije
Japanska Toyota, jedan od najvećih svetskih proizvođača automobila, planira da uloži 4.000 milijardi jena (35 milijardi dolara) u izgradnju kompletne linije za 30 modela... Toyota ulaže 35 milijardi dolara u vozila na baterije

Japanska Toyota, jedan od najvećih svetskih proizvođača automobila, planira da uloži 4.000 milijardi jena (35 milijardi dolara) u izgradnju kompletne linije za 30 modela električnih vozila na baterije do 2030. godine.

Kompanija takođe namerava da poveća prodaju vozila na baterije širom sveta za 3,5 miliona jedinica godišnje do kraja decenije, saopštio je danas izvršni direktor Akio Tojoda, prenosi CNBC.

Većina sadašnje Tojotine prodaje električnih vozila su hibridi s kombinovanim pogonom s motorom sa unutrašnjim sagorevanjem i električnim motorom na baterije. Električna vozila s pogonom samo na baterije imaju mali udeo u trenutnoj prodaji.

Japanski automobilski gigant će povećati nova ulaganja u tehnologiju baterija za 500 milijardi jena (4,4 milijarde dolara) na 2,0 biliona jena (17,6 milijardi dolara), naveo je Tojoda.

To će biti deo Tojotinih ukupnih ulaganja od 4,0 biliona jena u baterijska električna vozila, koja će uključiti i kapitalne izdatke kao i istraživanje i razvoj.

Kompanija planira da njen luksuzni brend električnih vozila na baterije, Lexus, do 2030. godine učestvuje sa stoprocentnim udelom u ukupnoj prodaji Toyote u Evropi, Severnoj Americi i Kini, a u globalnoj prodaji do 2035. godine.

  • BOLEK

    27.2.2022 #1 Author

    Lepe vesti za auto indrustriju

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    28.2.2022 #2 Author

    Zato je Rio Tinto navalio na Srbiju jer su električni automobili budućnost i trebalo bi da zamene sve ostale na gorivo.

    Odgovori

  • NINICA

    23.10.2022 #3 Author

    Za par godina sve će biti na baterije, verovatno ima da uvedu i leteće automobile😂

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...