Za 250.000 dolara dobio zemljište vredno nekoliko miliona

Trampov ministar poljoprivrede optužen za korupciju

AgrobiznisBiznisSvetVesti

4.7.2021 08:35 Autor: Marko Miladinović 0

Trampov ministar poljoprivrede optužen za korupciju Trampov ministar poljoprivrede optužen za korupciju
Bivši američki ministar poljoprivrede Soni Perdju (Sonny Perdue), suočava se sa optužbama za korupciju. Kako istražuje Washington Post, Perdju je još na početku svog... Trampov ministar poljoprivrede optužen za korupciju

Bivši američki ministar poljoprivrede Soni Perdju (Sonny Perdue), suočava se sa optužbama za korupciju. Kako istražuje Washington Post, Perdju je još na početku svog mandata u administraciji Donalda Trampa (Donald Trump) kupio poljoprivredno zemljište za 250.000 dolara, dok je njegova prava vrednost zapravo bila višestruko veća.

Obavezni finansijski izveštaj o postignutoj transakciji, kao i godišnji finansijski izveštaj, napravili su ogromne propuste jer nisu naveli očigledni „sukob interesa“, pošto je bivši ministar poljoprivrede nabavio zemljište od jedne od najvećih farmerskih korporacija u SAD.

Kako piše WP, Perdju je samo nekoliko nedelja po stupanju na dužnost kupio zemljište u Južnoj Karolini, zapravo „malu žitnicu“, od jedne od najvećih agrikulturnih kompanija u zemlji, Archer-Daniels-Midland (ADM). Kancelarija tadašnjeg guvernera Južne Karoline nije objavila finansijske podatke o transakciji jer nije bila u zakonskoj obavezi, iako je takva praksa poželjna i pokazuje transparentnost, pogotovo kad su političari u pitanju.

Kako je vreme prolazilo, međutim, podaci su isplivali u javnost, o zemljištu koje je prodato, kako se kaže, po dvadesetak puta nižoj ceni. Uporedo sa tim, ministar Perdju je bio veoma blagonaklon prema poslovanju ADM, koja je bila dobitnik nekoliko vladinih subvencija i ugovora za vreme njegovog mandata.

U kompaniji ADM su negirali pisanje poznatog dnevnika, uz obrazloženje da je firma AGrowStar, u vlasništvu Sonija Perdjua, još 2015. započela pregovore o preuzimanju spornog zemljišta, te da je postignuta cena legitimna posledica tog procesa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...