TREĆA TUŽBA ZA GOOGLE Američke države navode zloupotrebu tržišne moći

Hi-techLifestyleSvetVesti

18.12.2020 08:52 Autor: Julijana Vincan 0

TREĆA TUŽBA ZA GOOGLE Američke države navode zloupotrebu tržišne moći TREĆA TUŽBA ZA GOOGLE Američke države navode zloupotrebu tržišne moći
Američka internacionalna kompanija Google suočila se u četvrtak sa trećom velikom tužbom za dva meseca. Naime, 38 američkih država i teritorija optužilo je to... TREĆA TUŽBA ZA GOOGLE Američke države navode zloupotrebu tržišne moći

Američka internacionalna kompanija Google suočila se u četvrtak sa trećom velikom tužbom za dva meseca.

Naime, 38 američkih država i teritorija optužilo je to preduzeće da je zloupotrebilo tržišnu moć, kako bi pokušalo da učini svoj pretraživač dominantnim u automobilima, televizorima i zvučnicima, kao što je to učinila u telefonima.

Tužba protiv matičnog preduzeća kompanije Alphabet prati godine žalbi da ona i druge velike tehnološke firme, uključujući Facebook i Amazon, koriste svoju veliku tržišnu moć kako bi pobedile konkurente u potrazi za profitom.

Tužitelji od suda traže da Google proglasi krivim za kršenje zakona protiv formiranja trustova i da naredi poništavanja svih sporazuma ili drugog ponašanja za koje smatra da su isključiva. Pomenuta je mogućnost zahteva prodaja imovine, ali bez detalja.

„Države nisu zatražile novčane kazne. Novčane kazne su poput šutiranja gorile u potkolenicu. Srećom, imamo lekove koji su mnogo šireg obima“, istakao je državni tužilac Nebraske, Dag Piterson, prenosi Tanjug pozivajći se na Reuters.

U odgovoru na tužbu, Google je ponovio svoje stanovište da je konkurencija u pretrazi teška, rekavši da su među njegovim rivalima TripAdvisor i Expedia, i da su sve promene koje je doneo u korist potrošača.

„Države traže da se njihova tužba poveže sa onom koju je Ministarstvo pravde podnelo u oktobru“, navodi se u izjavi javnog tužilaštva u Koloradu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...