Miloš Janjić, direktor novosadske Produktne berze

Trgovanje sekundarnim sirovinama i brodskim prostorom uskoro na jednom mestu

AgrobiznisBiznisIzdvajamoSrbijaVesti

4.2.2021 16:19 Autor: Marko Miladinović 0

Trgovanje sekundarnim sirovinama i brodskim prostorom uskoro na jednom mestu Trgovanje sekundarnim sirovinama i brodskim prostorom uskoro na jednom mestu
Produktna berza u Novom Sadu je jedina robna berza u Srbiji i od 1958. godine do danas bavi se prometom poljoprivrednih proizvoda. Poslednjih pet... Trgovanje sekundarnim sirovinama i brodskim prostorom uskoro na jednom mestu

Produktna berza u Novom Sadu je jedina robna berza u Srbiji i od 1958. godine do danas bavi se prometom poljoprivrednih proizvoda. Poslednjih pet godina uzastopce beleži rast prometa, a protekle godine je, uprkos izazovima pandemije, donela rekordan rezultat od 110.000 tona trgovane robe.

U ovom trenutku, Produktna berza učestvuje u razvoju dve nove usluge, koje bi je učinile jedinstvenom robnom berzom u regionu – trgovanju sekundarnim sirovinama, kao i brodskim prostorom za transport robe u rečnom saobraćaju.

„Produktna berza je pre izvesnog vremena, kroz saradnju sa državnom Agencijom za zaštitu životne sredine, započela razvoj projekta trgovanja sekundarnih sirovina kao berzanske robe. Zajedno sa UNDP napravili smo temeljnu analizu potrebe za ovakvom uslugom u našoj zemlji, koje bi se zainteresovane kompanije pojavile kao prodavci, a koje kao kupci, kao i kakvu vrstu robe oni najviše traže. Uvideli smo da su to, pre svega, metal i plastika, odnosno da za njih postoji izraženo interesovanje, koje garantuje dubinu i širinu tržišta”, objašnjava za Biznis.rs Miloš Janjić, direktor Produktne berze.

Ostvareni su kontakti sa svim preduzećima koja se bave reciklažom ili prerađivanjem sekundarnih sirovina, i to ne samo iz industrije metala i plastike, već i papirne i hemijske industrije. Analiza UNDP pomogla je da se utvrde sve buduće metodologije – kreiranje adekvatnog softverskog alata i platforme za trgovanje, koje će tačno vrste robe obuhvatati, kao i garancije u vidu načina kontrole plaćanja ili prijema robe.

Foto: Metalni otpad/Pixnio-Bičanski

Pored toga, Produktna berza je učestvovala u radu na Zakonu o robnim berzama, i trebalo bi po novoj regulativi da počne da radi u naredna dva meseca. Novi zakon je, između ostalog, omogućio novosadskoj berzi da proširi svoju delatnost.

„Nama nije cilj da obuhvatimo samo tržište Srbije, već da postanemo regionalno prepoznati. Širimo delatnost i kapacitete, kako bi i učesnici na našoj berzi imali odgovarajuće koristi koje ne mogu da nađu na drugom mestu. Nadamo se da bi tokom sledeće godine moglo da se krene sa potpunom primenom ove ponude u Srbiji”, naglašava Janjić.

U međuvremenu, nastavlja se dalja saradnja sa UNDP, jer je potrebna podrška stručnjaka, pre svega u oblasti promocije i edukacije među svim potencijalnim učesnicima na tržištu.  

Kada je u pitanju organizovanje trgovanja brodskim prostorom, kao druge servisne novine koje će biti u ponudi Produktne berze, u narednih nekoliko nedelja trebalo bi da započnu preliminarni susreti sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja i drugim zainteresovanim stranama, koje se bave rečnim transportom robe, kako bi se napravila dublja analiza ove potrebe za teritoriju Dunavskog sliva.

„Cilj pokretanja obe nove ponude je da se sve informacije o robnim transakcijama u jednom trenutku objedine preko Produktne berze – o ponudi, tražnji, ceni i realizaciji trgovanja – i da to posledično utiče na stabilnost čitavog domaćeg tržišta”, zaključuje Miloš Janjić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...