Na listi namirnica čija je cena zamrznuta i brašno T-500

Trgovci poštuju Uredbu o ograničavanju cena namirnica

BiznisSrbijaVesti

15.12.2021 08:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Trgovci poštuju Uredbu o ograničavanju cena namirnica Trgovci poštuju Uredbu o ograničavanju cena namirnica
„Tržišna inspekcija je do sada primila samo jednu prijavu građana zbog kršenje Uredbe o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica, ali se ispostavilo da ona... Trgovci poštuju Uredbu o ograničavanju cena namirnica

„Tržišna inspekcija je do sada primila samo jednu prijavu građana zbog kršenje Uredbe o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica, ali se ispostavilo da ona nije bila opravdana. I trgovci i proizvođači se pridržavaju propisa, svesni da je država ovakvu uredbu donela isključivo da bi, u uslovima rasta cena osnovnih životnih namirnica na globalnom nivou, zaštitila životni standard građana“, izjavio je za Politiku Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Na poslednjoj sednici vlade, na listu artikala čija cena je zamrznuta na dan 15. novembar dodato je i brašno T-500.

„Od svih poljoprivrednih proizvoda, najviše se oseti poskupljenje pšenice, čija cena je na Produktnoj berzi u Novom Sadu porasla za 60 odsto od žetve do danas. Da bi uredba u potpunosti dala efekat, bilo je neophodno sprečiti veće prelivanje rasta cena i na ovu namirnicu, a do toga bi neminovno došlo. Zato smo odlučili da i ovaj proizvod stavimo u okvire uredbe iako ovaj tip brašna, u ukupnom prometu u maloprodaji učestvuje sa oko 20 odsto“, kaže Kandić.

U Ministarstvu trgovine napominju da je u trenutku donošenja ovakve odluke bilo optužbi da se država ponaša intervencionistički, ali da smatraju da je ona stigla u pravom trenutku. Kandić objašnjava da je uredba doneta pre svega jer je bilo najava poskupljenja gotovo svih od pet ograničenih vrsta životnih namirnica između 10 i 25 odsto. To bi, objašnjava, bio veliki udar na standard stanovništva.

„Pratimo dešavanja na tržištu. Smatramo da je obuhvat uredbe dobar, jer se odnosi na namirnice koje se najviše kupuju, kada je reč o hrani. Ukoliko bude bilo potrebe, naravno da će uredba biti menjana, jer je tržište živa stvar. Drugo, kretanja na svetskim tržištima i berzama su nepredvidiva“, objašnjava Kandić.

Utisak potrošača je da je na tržištu uglavnom sve poskupelo, a ne samo osnovne životne namirnice. Državni sekretar napominje da većih poremećaja nema, ali da kada je reč o proizvodima koji se nude na tržištu Srbija nije izolovano ostrvo i da veliki asortiman robe, posebno tehnike, uvozimo.

„Ako je proizvođačka cena nečega porasla, a to ne zavisi od nas, za očekivati je da i finalna cena bude veća. Inflatorni pritisci u svetu su ogromni, jer se ovakva situacija nije desila odavno. Međugodišnji nivo inflacije u SAD je, na primer, u novembru bio 6,8 odsto, što je najviše u poslednjih 40 godina. U Nemačkoj je šest odsto, a u evrozoni je inflacija gotovo pet procenata. Sve to se preliva na kompletno svetsko tržište, pa i na nas“, navodi sagovornik iz Ministarstva trgovine.

Vlada Srbije je, da podsetimo, na sednici održanoj 30. novembra odlučila da ograniči cene osnovnih životnih namirnica, tako da one ne prelaze nivo cena 15. novembra ove godine. Reč je o cenama osnovnih životnih namirnica kristal šećera, brašna, suncokretovog ulja, svinjskog mesa (but) i UHT mleka sa 2,8 procenata mlečne masti. Odlukom je takođe predviđeno da proizvođači ove namirnice ne smeju da isporučuju u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci, a za kršenje navedenih odredaba, predviđene su i novčane kazne od 100.000 do 2.000.000 dinara, kao i zabrana obavljanja delatnosti od šest meseci do jedne godine.

  • LJUBIŠA

    17.1.2022 #1 Author

    Baš me zanima koliko će se ovo poštovati…i dokle.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...