Negativan uticaj pandemije, ali i kaznenih mera Brisela i Moskve

Trgovinska razmena između Rusije i EU pala za petinu u 2020. godini

EUVesti

23.3.2021 10:46 Autor: Marko Miladinović 0

Trgovinska razmena između Rusije i EU pala za petinu u 2020. godini Trgovinska razmena između Rusije i EU pala za petinu u 2020. godini
Obim trgovine između Rusije i Evropske unije pao je prošle godine za 20 odsto, na 219 milijardi dolara, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih... Trgovinska razmena između Rusije i EU pala za petinu u 2020. godini

Obim trgovine između Rusije i Evropske unije pao je prošle godine za 20 odsto, na 219 milijardi dolara, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, govoreći u Državnoj dumi na okruglom stolu pod nazivom „Rusija-Evropa: Realnosti i izgledi“, prenosi Russia Today (RT).

Prema njegovim rečima, ta cifra je u svom zenitu 2013. godine iznosila čak 417 milijardi dolara, te da je u smislu značaja u ukupnoj spoljnoj trgovini EU, Rusija bila „u najvišoj ligi“.

Trgovinski i poslovni odnosi Rusije i EU pogoršali su se 2014. godine, kada je Brisel uveo sankcije Moskvi zbog društveno-političkih događaja u Ukrajini. Moskva je odgovorila kontra-sankcijama, zabranivši niz evropskih proizvoda i pokrenuvši program supstitucije evropskog uvoza, podseća RT.

Privrednici i pojedini političari iz evropskih zemalja u više navrata su tražili da se kaznene mere ukinu, jer su postale glavna prepreka za poslovni i ekonomski rast obe strane.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...