Rešenje na pomolu

Trudnice i porodilje neće biti oštećene

SrbijaVesti

26.1.2021 09:41 Autor: Marija Jovanović 0

Trudnice i porodilje neće biti oštećene Trudnice i porodilje neće biti oštećene
Trudnice i porodilje ni na koji način neće biti oštećene, nastaviće da primaju pun iznos naknade zarade za vreme trajanja bolovanja, kao što je... Trudnice i porodilje neće biti oštećene

Trudnice i porodilje ni na koji način neće biti oštećene, nastaviće da primaju pun iznos naknade zarade za vreme trajanja bolovanja, kao što je to bio slučaj i do sada, kazao je ministar finansija Siniša Mali.

Da podsetimo, portal Bebac ukazao je na problem porodilja čiji poslodavci su koristili mere države kako bi odložili plaćanje poreza i doprinosa za svoje zaposlene. Prema njihovim navodima, nedopustivo je da zbog iste mere ispaštaju zaposleni – u ovom slučaju trudnice i porodilje, kojima se u obračunu naknade zarade neće obračunavati meseci za koje poslodavac nije platio poreze i doprinose.

Prema rečima ministra finansija, trudnice i porodilje koje rade u firmama koje su prihvatile odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, primaće pun iznos naknade zarade, bez ikakvih umanjenja.

Foto:Pixabay.com

Ministar je istakao da se Uredbom o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti Covid-19, to eksplicitno i propisuje.

On je rekao da u Uredbi stoji da se doprinosi, čije plaćanje je odloženo u skladu sa ovim dokumentom, smatraju plaćenim za svrhu ostvarivanja prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom.

Ministar je ukazao i na Uredbu o postupku i načinu odlaganja plaćanja dugovanog poreza i doprinosa u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti Covid-19.

Foto: Pixabay.com

Prema njegovim rečima, u ovom dokumentu se navodi da se doprinosi čije je odlaganje plaćanja urađeno u skladu sa pomenutom uredbom, smatraju plaćenim za svrhu ostvarivanja prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom, kao i ostvarivanja prava u druge svrhe.

Ministarstvo finansija je, kako je naglasio, veoma jasno propisalo to da će se u obračunu naknade zarade i trudnicama i porodiljama obračunavati i meseci za koje poslodavac nije platio dažbine.

On je, povodom navoda u pojedinima medijima da se porodiljama izdaju rešenja sa umanjenom naknadom zarade, naveo da nadležne službe trenutno ispituju sva izdata rešenja, kako bi utvrdile kako je i na koji način je došlo do eventualnog propusta.

Ukoliko se otkrije da postoji bilo kakav propust, on će biti ispravljen. Trudnice i porodilje, neće i ne smeju biti ni na koji način oštećene, podvukao je ministar i dodao da će ukoliko se otkrije bilo kakav propust, biti poslata nova, korigovana rešenja u najkraćem roku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...