Hertz ugovorio kupovinu 100.000 električnih vozila

Tržišna vrednost kompanije Tesla premašila 1.000 milijardi dolara

AutomobiliNovacSvetVesti

26.10.2021 08:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Tržišna vrednost kompanije Tesla premašila 1.000 milijardi dolara Tržišna vrednost kompanije Tesla premašila 1.000 milijardi dolara
Kompanija Tesla premašila je u ponedeljak tržišnu vrednost od 1.000 milijardi dolara, čime je postala peta kompanija kojoj je to pošlo za rukom. Akcije... Tržišna vrednost kompanije Tesla premašila 1.000 milijardi dolara

Kompanija Tesla premašila je u ponedeljak tržišnu vrednost od 1.000 milijardi dolara, čime je postala peta kompanija kojoj je to pošlo za rukom. Akcije američkog proizvođača električnih automobila porasle su za više od 12,6 odsto nakon što je sklopio ugovor o prodaji 100.000 vozila rent-a-car kompaniji Hertz.

Tesla je već neko vreme najvredniji proizvođač automobila u svetu, iako fabrike kao što su Ford i GM proizvode više vozila, prenosi BBC. Ranije su Apple, Microsoft, Amazon i Google, u vlasništvu Alphabeta, dostigli vrednost veću od 1.000 milijardi dolara.

Kompanija Tesla se godinama borila da poveća proizvodnju svojih automobila što je navelo neke investitore da spekulišu da će propasti. Prošle godine, međutim, kompanija na čijem čelu je osnivač Ilon Mask (Elon Musk) podigla je produktivnost i postala profitabilna, što je povećalo vrednost njenih akcija.

Ugovor sa kompanijom Hertz najveća je porudžbina električnih vozila i smatra se dodatnim znakom poverenja u Teslu. Hertz će platiti 4,2 milijarde dolara za 100.000 modela 3 u narednih 14 meseci. Hertz će takođe izgraditi mrežu stanica za punjenje baterija.

Teslin model 3 ima domet oko 200 milja (322 kilometra) po punjenju, ali postoji nedostatak infrastrukture za punjenje u SAD. „Električna vozila sada su uobičajena (mainstream), a tek smo počeli da svedočimo rastućoj globalnoj potražnji i interesovanju“, saopštila je kompanija za iznajmljivanje automobila.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...