Stagnacija počinje padom prometa od 15 odsto, a pala je i cena kvadrata

Tržište nekretnina “hladi se” i u Sloveniji

EUNekretnineNovacRegionVesti

10.10.2022 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Tržište nekretnina “hladi se” i u Sloveniji Tržište nekretnina “hladi se” i u Sloveniji
Već sedam godina cene nekretnina u Sloveniji rastu. Ipak, opšta nestašica odražava se i na tržište nepokretnosti. Stagnacija počinje padom prometa od 15 odsto,... Tržište nekretnina “hladi se” i u Sloveniji

Već sedam godina cene nekretnina u Sloveniji rastu. Ipak, opšta nestašica odražava se i na tržište nepokretnosti. Stagnacija počinje padom prometa od 15 odsto, a pala je i cena kvadrata. Stručnjaci kažu da je teško predvideti koliko će ovaj trend trajati.

“Nakon prve korona krize 2020. godine cene su drastično skočile i nekretnine su tada predstavljale jednu od boljih investicija”, rekao je za RTV Slovenije Matej Rigelnik, direktor agencije Equinox.

„Kada bi nekretnina izašla na tržište, odnosno kada je počela da se oglašava, bila bi prodata momentalno. Recimo u roku od nedelju ili 14 dana“, dodala je Ajda Mrzel Kaluža, rukovodilac platforme za tržišnu procenu vrednosti nekretnina Arvio, prenosi Seebiz.

Međutim, opšta nestašica zahvatila je i područje nekretnina. Naime, evrozona nikada nije doživela tako brz rast kamatne stope euribor. Krajem maja šestomesečni euribor bio je u negativnoj zoni, a sada je na 1,7 odsto. Prema prognozama, do kraja godine premašiće dva odsto, a u prvim mesecima 2023. godine 2,5 odsto.

Uprkos tome, „još uvek postoji opšte uverenje da se agentu za nekretnine prirodno veruje da će i prodavaca i kupac biti zaštićeni“, komentarisao je Alen Komić, agent za nekretnine kompanije ABC nekretnine.

Ipak, u vreme kada se tržište nekretnina hladi, kupac je nedovoljno informisan.

„Najskuplja stvar koju ćete kupiti u životu je nekretnina, a vi to radite malo napamet, na primer, verujete šta vam komšija ili prijatelj kaže. Ne, radije pogledajte podatke, koliko prodaju slične nekretnine“, pozvao je Mrzel Kaluža.

U drugom kvartalu ove godine u odnosu na prvi zabeležen je pad kupovine nekretnina za 15 odsto. Kvadrat korišćenog stana u Ljubljani pojeftinio je za oko 100 evra, pokazuju podaci platforme za procenu nekretnina Arvio.

Bez obzira na cene, prodaja nekretnina i dalje cveta. U drugom tromesečju ove godine prodato je 3.669 stanova u vrednosti od 449 miliona evra, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prema podacima Evropskog zavoda za statistiku (Eurostat) cene u Evropskoj uniji u poslednjih 12 godina porasle su za 48 odsto, a stanarine za 18 odsto. Rast cena posebno je brz u poslednje dve godine.

Vrednost stanova porasla je tokom 12 godina u 24 države članice Unije. Cene su gotovo utrostručene u Estoniji, a više nego udvostručene u Austriji, Luksemburgu, Latviji, Litvaniji, Češkoj i Mađarskoj.

Cene kuća pale su u tri države članice. To su Italija, Grčka i Kipar. U Sloveniji su cene stanova u poslednjih 12 godina porasle za približno 47 odsto, dok su stanarine skočile za 40 odsto.

  • Mira

    10.10.2022 #1 Author

    I u Srbiji će tek da padaju, ljudi jedva da imaju da prehrane porodice….to što agencije plaše narod i prognoziraju dalji rast jednostavno više ne pije vodu..
    .

    Odgovori

  • Emilija

    10.10.2022 #3 Author

    I red je bio

    Odgovori

  • GOCA BG

    10.10.2022 #4 Author

    Moralo je da dodje i vreme da padnu cene,bile su previse visoke i nerealne…

    Odgovori

  • VERA

    30.10.2022 #5 Author

    Cene nekretnina u Sloveniji rastu već sedam godina.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...