TURISTI IZ REGIONA LETUJU KOD KUĆE Slovenačke plaže, Neum i Albanija puni gostiju, obale Hrvatske i Crne Gore puste

BiznisIzdvajamoRegionTurizamVesti

29.6.2020 10:01 Autor: Ljiljana Begović 1

TURISTI IZ REGIONA LETUJU KOD KUĆE Slovenačke plaže, Neum i Albanija puni gostiju, obale Hrvatske i Crne Gore puste TURISTI IZ REGIONA LETUJU KOD KUĆE Slovenačke plaže, Neum i Albanija puni gostiju, obale Hrvatske i Crne Gore puste
Slovenačka primorska odmarališta i popularne turističke destinacije privukle su ove godine, zbog krize nastale zbog epidemije korona virusa, veliki broj domaćih turista, a hoteli... TURISTI IZ REGIONA LETUJU KOD KUĆE Slovenačke plaže, Neum i Albanija puni gostiju, obale Hrvatske i Crne Gore puste

Slovenačka primorska odmarališta i popularne turističke destinacije privukle su ove godine, zbog krize nastale zbog epidemije korona virusa, veliki broj domaćih turista, a hoteli su skoro puni.

Rezervacije u hotelima na primorju, su skoro pune – popunjeno je oko 70 odsto kapaciteta. Osim domaćih turista, koji čine veliku većinu, prisutni su gosti iz Austrije i Nemačke. Na porast broja domaćih turista uticalo je i to što je vlada podelila turističke vaučere, navodi agencija STA, prenosi Tanjug.

Građani BiH idu na svoje more

Na plažama u Neumu traži se svaki slobodan metar. U jedinom gradu BiH na moru popunjeni su skoro svi smeštajni kapaciteti u privatnom smeštaju. Pošto su zatvorene granice Evropske unije mnogi građani iz BiH odlučili su se za domaće more, jer zbog korona virusa ne mogu dalje prema Hrvatskoj ili Crnoj Gori.

Plaže su uređene, gužve ima, ali nije prevelika. Cene su pristupačne i svi koji su u Neumu uživaju, poruka je ugostitelja iz Neuma, pišu Večernje Novosti.

Foto:.wikipedia.org

Albanija postala željena regionalna turistička destinacija

Gosti koji su planirali da letuju u Crnoj Gori zbog oštrih mera preusmerili se na konkurentske destinacije, jedna od njih je obala Albanije.

Prema saznanjima Asocijacije hotela i apartmana opštine Ulcinj, povoljnije mere ulaska koje je uvela Albanija dovele su do toga da su njihovi turistički kapaciteti popunjeni i do 90 odsto u odnosu na prošlu godinu.

S obzirom na takvu situaciju na turističkom tržištu s jedne strane, i veliki uticaj koji turizam ima na ekonomiju Crne Gore, sa druge strane, turistička privreda očekuje da nadležne institucije u Crnoj Gori iznađu održiva rešenja koja će omogućiti obavljanje privrednih aktivnosti kako bi se iskoristio ostatak turističke sezone, piše Pobjeda.

Foto: Pixabay.com

Hrvatske plaže i hoteli i dalje pusti

Makarska rivijera je pusta. Iznajmljivači soba, vlasnici hotela i kafića „kao zapete puške“ čekaju goste, ali oni ne dolaze niti će im doći sada kada je Nacionalni stožer pooštrio mere na hrvatskim granicama i odredio da svi koji dolaze iz Bosne i Hercegovine – i niza okolnih zemalja – moraju u dvonedeljnu izolaciju, piše Slobodna Dalmacija.

Nema Čeha, Poljaka, Skandinavaca pa ni toliko željenih suseda iz BiH, koji su prethodnih godina bili među najbrojnijim gostima Makarske rivijere, bilo da su na njoj letovali ili dolazili samo vikendom.

Od ukupno 107.633 iznajmljivača, barem jedno noćenje zabeležilo je njih 35.958 što je udeo od 33,4 posto, a ostatak u prvih skoro šest meseci u svojim jedinicama nije ugostio nijednog turistu.

Prema podacima iz eVisitora, proizlazi da od početka godine do sad  čak 67 posto privatnih iznajmljivača u svojim smeštajnim objektima nije zabeležilo nijedno noćenje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...