Veliki broj putnika zahteva povraćaj novca

Turističke agencije duguju građanima više od 20 miliona evra

BiznisNovacSrbijaTurizamVesti

12.1.2022 08:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Turističke agencije duguju građanima više od 20 miliona evra Turističke agencije duguju građanima više od 20 miliona evra
Građani koji nisu iskoristili svoje vaučere za nerealizovana putovanja uplaćena još na početku pandemije, ovih dana se sve više javljaju turističkim agencijama i traže... Turističke agencije duguju građanima više od 20 miliona evra

Građani koji nisu iskoristili svoje vaučere za nerealizovana putovanja uplaćena još na početku pandemije, ovih dana se sve više javljaju turističkim agencijama i traže povraćaj novca. Iako je u novembru odlukom Vlade Srbije uredba o zamenskim vaučerima produžena na još godinu dana, mnogi putnici očigledno nisu bili informisani o tome.

Kako za list Politika kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Yute), ima više poziva od početka ove godine i reč je o onima koji nisu znali da je obaveza agencija da im vrati novac odložena do januara sledeće godine.

„Uredba je produžena još u novembru zbog celokupne situacije u turističkom sektoru i činjenice da agencije nisu u mogućnosti da vrate novac putnicima. Pandemija, kao i kriza koju je donela u naš sektor imala je za posledicu masovna otkazivanja turističkih putovanja koja su delimično ili u celosti bila uplaćena zaključno sa 15. martom 2020. godine. Kako se okolnosti nisu i dalje znatno promenile u interesu i putnika i turističke privrede, kao i opstanka agencija bilo je da se ova uredba odloži“, objašnjava Seničić.

Poslednjom izmenom uredbe o zamenskim putovanjima, predviđeno je da putnik može da iskoristi zamenski vaučer najkasnije do 31. decembra ove godine. Ukoliko se i posle tog roka odluči za povraćaj novca agencije će biti dužne da iznos refundiraju najkasnije do 1. februara sledeće godine.

Prema poslednjim podacima, turističke agencije u Srbiji građanima duguju više od 20 miliona evra za nerealizovana putovanja, a taj novac očekuje oko 65.000 putnika. Smatra se da je taj iznos još i veći jer nisu uračunata đačka putovanja i ekskurzije. Dug bi, kako se pretpostavlja, uz đačke ekskurzije, mogao da dostigne i 26 miliona evra.

Ipak, treba podsetiti da je na turističkom tržištu bilo mnogo problema i potresa. Osim što je znatan broj agencija prestao da radi, dogodio se i bankrot jednog velikog turoperatera, agencije Muzeidis koja je pokrivala veliki broj aranžmana u Grčkoj. Sa druge strane bilo je problema i sa agencijama koje su imale dugovanja prema putnicima koji su uplatili aranžmane u Italiji u koju uopšte nije moglo ni da se putuje.

Prosečne cene aranžmana iznosile su oko 200 evra, u velikom broju slučajeva nisu uplaćeni u celosti, dok su skuplja putovanja bila rezervisana u Španiji i Italiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...