Isplata počinje u januaru, a procedura je vrlo jednostavna

Kako do novca za neiskorišćena putovanja

BiznisSrbijaTurizamVesti

20.9.2021 08:58 Autor: Marija Jovanović 0

Kako do novca za neiskorišćena putovanja Kako do novca za neiskorišćena putovanja
Svi putnici koji nisu iskoristili zamenske vaučere za nerealizovana putovanja iz 2020. godine moći će od turističkih agencija da potražuju svoj novac od 1.... Kako do novca za neiskorišćena putovanja

Svi putnici koji nisu iskoristili zamenske vaučere za nerealizovana putovanja iz 2020. godine moći će od turističkih agencija da potražuju svoj novac od 1. januara sledeće godine. Agencije su dužne da im u zakonskom roku, odnosno najkasnije do 15. januara taj novac isplate.

Da podsetimo, Vlada Srbije prošle godine donela je uredbu kojom svi plaćeni, a neiskorišćeni aranžmani zbog pandemije korona virusa mogu da se realizuju do kraja 2021. godine uz pomoć zamenskih putovanja.

Letnja sezona je na izmaku, a iskorišćenost vaučera je na nivou od oko 40 odsto, dok je u slučaju đačkog i omladinskog turizma, kao što su ekskurzije, izleti i rekreativna nastava realizovano samo oko 20 odsto aranžmana.

Putnici koji do 31. decembra 2021. godine ne iskoriste zamensko putovanje svoj novac moći će da dobiju nazad vrlo jednostavno. Oni su dužni su da se obrate turističkoj agenciji u kojoj su uplatili aranžman, a kao dokaz dovoljna im je potvrda o zamenskom putovanju, tačnije sam ugovor o putovanju. Organizatori putovanja u obavezi su da izvrše povraćaj uplaćenih sredstava u roku od 14 dana, a to važi čak i za kraća putovanja, odnosno izlete. 

“Problemi će nastati oko povraćaja novca u januaru jer nije bilo dovoljno posla da se obezbedi taj novac. Partneri iz inostranstva sigurno neće vraćati novac i pored obaveze koju imaju”, rekao je nedavno za Biznis.rs direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić i podsetio da su druge zemlje već produžile rokove za vraćanje novca za uplaćene aranžmane i ponudile rešenja turističkim agencijama.

Zbog celokupne situacije YUTA se obratila resornom ministarstvu za pomoć u vidu namenskih kredita za povraćaj novca putnicima koji nisu iskoristili ova putovanja. Agencije očekuju da će dobiti priliku da se zaduže u Fondu za razvoj, a sve kako bi prevazišle problem i nastavile s poslovanjem.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...