Promena odnosa Ankare prema sankcijama

Turska carina ne pušta tranzitnu robu za Rusiju

SvetVesti

9.3.2023 14:47 Autor: Vladimir Jokanović 0

Turska carina ne pušta tranzitnu robu za Rusiju Turska carina ne pušta tranzitnu robu za Rusiju
Turski carinski sistem blokira carinjenje tranzita sankcionisane robe u Rusiju, navode izvori sa tržišta. Prema njihovim rečima, problemi su nastali tokom tranzita sankcionisanje robe... Turska carina ne pušta tranzitnu robu za Rusiju

Turski carinski sistem blokira carinjenje tranzita sankcionisane robe u Rusiju, navode izvori sa tržišta. Prema njihovim rečima, problemi su nastali tokom tranzita sankcionisanje robe koja ide u Rusiju po šemama takozvanog paralelnog uvoza, koji se smatra „sivom zonom“ trgovine.

Direktori uvozničkih firmi iz Rusije navode da su agenti u sredu počeli da ih obaveštavaju da su rezervacije ugovorenih letova otkazane. Agenti su objasnili da je razlog to što se roba koja prolazi kroz Tursku više ne šalje u Rusiju, prenosi Komersant.

Prema rečima Valerije Savenkove, komercijalne direktorke kompanije Transasia Logistics, turske vlasti nisu objavljivale zvanične naredbe i rezolucije, jer bi u tom slučaju morale da priznaju činjenicu da se sankcionisana roba isporučuje u Rusiju.

Neki analitičari povezuju obustavu tranzita sankcionisane robe sa nedavnom posetom američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony Blinken) Turskoj. Prema navodima Financial Timesa, Turska se nalazi i pod pritiskom Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su postali glavni dobavljač elektronike za Rusiju. Izvoz je povećan sedam puta.

Trgovinski promet između Rusije i Turske udvostručio se od januara do septembra prošle godine. Posle sastanka sa Blinkenom, šef ruske diplomatije Mevlut Čavušoglu objasnio je rast trgovinskog prometa sa Rusijom poskupljenjem prirodnoga gasa koji Turska uvozi iz Rusije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...