Prihodi od kargo saobraćaja nadoknadili gubitak putnika

Turski nacionalni avio-prevoznik ostvario dobit uprkos pandemiji

BiznisSvetTurizamVesti

6.5.2021 08:54 Autor: Marija Jovanović 0

Turski nacionalni avio-prevoznik ostvario dobit uprkos pandemiji Turski nacionalni avio-prevoznik ostvario dobit uprkos pandemiji
Turski nacionalni prevoznik postao je jedna od prvih velikih avio-kompanija koja je zabeležila dobitak u ovoj godini jer su joj prihodi od kargo saobraćaja... Turski nacionalni avio-prevoznik ostvario dobit uprkos pandemiji

Turski nacionalni prevoznik postao je jedna od prvih velikih avio-kompanija koja je zabeležila dobitak u ovoj godini jer su joj prihodi od kargo saobraćaja pomogli da prebrodi nagli pad broja putnika uzrokovan pandemijom korona virusa.

Turkish Airlines je u prvom kvartalu 2021. ostvario neto dobit od 61 milion dolara, preokrenuvši procene analitičara koji su očekivali gubitak od oko 42 miliona dolara, piše Daily Sabah. U istom periodu 2020. godine kompanija je registrovala gubitak od oko 240,3 miliona dolara.

Avio-kompanija je od januara do kraja marta ostvarila ukupne prihode od 1,8 milijardi dolara, što je pad od 29 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Unutrašnjost aviona tokom pandemije
Tanjug/AP

Prihodi od prevoza tereta skočili su 77 procenata na godišnjem nivou, na 824 miliona dolara, dok su prihodi u putničkom saobraćaju opali za 55 odsto, na 901 milion dolara.

Pored toga, operativni troškovi srezani su za skoro milijardu dolara, pri čemu su rashodi za gorivo smanjeni za 47 odsto, osoblja za 38 procenata, prodaje i marketinga za 42 odsto.

U prva tri ovogodišnja meseca, tokom kojih je zabeležen pad putničkih kapaciteta za 48 odsto, Turkish Airlines prevezao je ukupno 6,4 miliona putnika, s faktorom popunjenosti od 74 procenta na domaćim letovima i 61 odsto na međunarodnim linijama.

Kompanija je tokom 2020. godine opslužila oko 28 miliona putnika, dok je 2019. godine na letovima turskog nacionalnog avio-prevoznika zabeleženo 74,3 miliona putnika. Turkish Airlines poseduje flotu od 362 letelice, dok je Turkish Cargo, prema podacima iz februara 2021. godine, postao peti najveći vazdušni prevoznik tereta sa rekordnim rastom na tržištu.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...