zbog neispunjenja obaveza prema ugovoru o preuzimanju kompanije

Twitter konačno tužio Maska

SvetVesti

13.7.2022 08:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Twitter konačno tužio Maska Twitter konačno tužio Maska
Kompanija Twitter i zvanično je podnela tužbu protiv Ilona Maska (Elon Musk) sudu u Delaveru nakon što je milijarder rekao da prekida ugovor o... Twitter konačno tužio Maska

Kompanija Twitter i zvanično je podnela tužbu protiv Ilona Maska (Elon Musk) sudu u Delaveru nakon što je milijarder rekao da prekida ugovor o preuzimanju ove društvene mreže, vredan 44 milijarde dolara.

Iz Twittera su istakli da Mask, nakon što je ušao u obavezujući sporazum o preuzimanju, sada „odbija da ispuni svoje obaveze prema Twitteru i njegovim akcionarima jer ugovor koji je potpisao više ne služi njegovim ličnim interesima“, preneo je New York Times.

Tužba Twittera bila je očekivana prethodnih dana, nakon što je Mask krajem prošle nedelje rekao da više ne planira da kupi kompaniju, navodeći nerešni problem oko Twitter botova kao razlog i tvrdeći da mu kompanija nije dala informacije koje su mu potrebne za procenu ugovora.

Tužba podnesena u utorak označava početak moguće dugotrajne pravne bitke jer Twitter pokušava da zadrži Maska, odnosno da ga obaveže da ispuni sopstveni ugovor kojim je reako da će platiti 54,20 dolara po akciji za kompaniju.

Ishod spora mogao bi biti nepredvidiv, kažu pravni stručnjaci, a među mogućim scenarijima nabraja se prisiljenje Maska da završi započeti posao ili plaćanje odštete u određenom iznosu, sve do eventualnih nagodbi, pa čak i ponovnog pregovaranja o kupoprodajnoj ceni. Moguće je i da će Mask izaći kao pobednik, na kraju ne plativši ništa.

Twitter traži četvorodnevno suđenje u septembru, navodi se u sudskom podnesku.

U tužbi podnetoj u utorak, kompanija tvrdi da je Maskovo ponašanje tokom njegovog pokušaja kupovine društvene mreže bilo u „lošoj nameri“ i optužila izvršnog direktora Tesle da deluje protiv sporazuma otkako je „tržište počelo da se preokreće“.

„Nakon što je organizovao javni spektakl sa fokusom na Twitter, i nakon što je predložio, a zatim potpisao sporazum o spajanju koji je pogodan za prodavce, Mask očigledno veruje da on — za razliku od svake druge strane koja podleže ugovornom zakonu američke države Delaver — može slobodno promeniti mišljenje, uništiti kompaniju, poremetiti njeno poslovanje, uništiti vrednost akcionara i otići“, napisao je Twitter u tužbi, prenosi CNBC.  

U tužbi se tvrdi da su ono što Mask priča o razlozima za raskid ugovora “samo izgovori”.

Mask je najavio planove da kupi Twitter za 54,20 dolara po akciji u aprilu. Akcije su se trgovale za nešto više od 34 dolara po akciji na zatvaranju u utorak, što je 37 odsto niže od Maskove ponude.

Twitter pripisuje pad vrednosti svojih akcija delimično Maskovim delovanjem, iako su i druge kompanije društvenih medija takođe doživele pad cena akcija tokom istog perioda.

„Od potpisivanja sporazuma o spajanju, Mask je u više navrata omalovažavao Twitter i prvobitni dogovor, stvarajući poslovni rizik za čitavu kompaniju i pritisak na smanjenje cene njenih akcija“, navodi  Twitter u svojoj tužbi.

Twitter je podneo tužbu kako bi “llona Maska pozvao na odgovornost za svoje ugovorne obaveze“, tvitovao je predsednik odbora kompanije Bret Tejlor (Brat Taylor).

“Oh kakva ironija lol”, odgovorio je kratko Mask nakon što je tužen, na svom Twitter nalogu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.