TWITTER ZBOG PROPUSTA KAŽNJEN SA 450.000 EVRA Ovo je prva takva sankcija izrečena jednoj američkoj tehnološkoj kompaniji

Hi-techLifestyleSvetVesti

15.12.2020 18:02 Autor: Marija Jovanović 1

TWITTER ZBOG PROPUSTA KAŽNJEN SA 450.000 EVRA Ovo je prva takva sankcija izrečena jednoj američkoj tehnološkoj kompaniji TWITTER ZBOG PROPUSTA KAŽNJEN SA 450.000 EVRA Ovo je prva takva sankcija izrečena jednoj američkoj tehnološkoj kompaniji
Irski regulator za zaštitu podataka izrekao je novčanu kaznu kompaniji Twitter u iznosu 450.000 evra zbog propusta usled kojih su neke privatne objave na... TWITTER ZBOG PROPUSTA KAŽNJEN SA 450.000 EVRA Ovo je prva takva sankcija izrečena jednoj američkoj tehnološkoj kompaniji

Irski regulator za zaštitu podataka izrekao je novčanu kaznu kompaniji Twitter u iznosu 450.000 evra zbog propusta usled kojih su neke privatne objave na ovoj društvenoj mreži postale javne.

Ovo je prva takva sankcija izrečena jednoj američkoj tehnološkoj kompaniji u okviru novog sistema EU zaštite privatnih podataka, prenosi Reuters.

Prema Opštoj uredbi EU o zaštiti podataka (GDPR), irska Komisija za zaštitu podataka vodeći je regulator za tehnološke kompanije kao što su Twitter, Facebook, Apple i Google, budući da su njihove centrale u EU smeštene upravo u Irskoj.

Čovek drži telefon u ruci
Foto: Pexels.com

GDPR je na snazi od 2018. godine, a slučaj Twitter je prvi u kojem je kazna izrečena po novom sistemu rešavanja sporova, u kojem vodeći nacionalni regulator donosi odluku pre konsultacija sa ostalim nacionalnim regulatorima u EU.

Kazna izrečena kompaniji Twitter odnosi se na istragu iz 2019. godine povodom greške u aplikaciji Android, zbog koje su zaštićeni tvitovi nekih korisnika bili izloženi javnosti.

U obrazloženju rešenja o kazni navodi se da Twitter „nije blagovremeno obavestio irsku komisiju za zaštitu podataka o incidentu i da nije izneo adekvatne argumente za to kašnjenje“, i ocenjuje se da je kazna „srazmerna, odvraćajuća mera“ od takve prakse.

Twitter je sa svoje strane saopštio da je kašnjenje s prijavom incidenta „nepredviđena posledica zapošljavanja osoblja između Božića 2018. i Nove godine“ te da je uneo izmene u sistemu kako bi budući incidenti bili pravovremeno prijavljeni.

„Preuzimamo punu odgovornost za ovu grešku i ostajemo u potpunosti posvećeni zaštiti privatnosti i podataka naših korisnika“, piše u saopštenju objavljenom na mreži Twitter.

  • Sara

    16.12.2020 #1 Author

    Kad bi to bio jedini propust!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...