U Beogradu se proizvede manje hleba i peciva nego što se pojede
12.3.2022 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 33
Poljoprivredna proizvodnja organizuje se u oko 60.000 zemljoradničkih gazdinstava na teritoriji Beograda, a čak 70 odsto teritorije glavnog grada čini poljoprivredno zemljište, sa 160 sela i oko 40 zemljoradničkih zadruga.
Kako piše RTS, prema podacima Privredne komore Srbije, u Beogradu se proizvede manje hleba nego što se pojede, tačnije proizvede se 90.000 tona hleba i peciva, dok se pojede 130.000 tona. Ali se zato brašno proizvede više nego što se potroši, 100.000 naspram 160.000 tona. Proizvede se malo manje mleka nego što se popije, 80.000.000 litara konzumnog naspram 85.000.000 litara svežeg mleka.
Kada je u pitanju meso, proizvede se više nego što se pojede, 45.000 tona naspram 26.000 tona. Šećer se proizvede skoro duplo više nego što zaslađujemo kolače i kafe, između 40.000 i 50.000 tona, a proizvedemo i oko 1.200 tona sirovog sojinog ulja.
Statistika pokazuje da bi Beograd teorijski mogao da izdržava sam sebe, kada je reč o osnovnoj hrani.
Međutim, Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije ističe da se brojke vezuju za sedište firmi, te da to može stvoriti pogrešnu sliku budući da, kako kaže, dobar deo firmi ima sedište u Beogradu, a proizvodi van glavnog grada.
S druge strane, kao važan podatak za poljoprivredna gazdinstva u okolini Beograda ističe veliku potrošnju koja se beleži u prestonici.
Pročitajte još:
„Imamo dva miliona stanovnika, dosta hotela, restorana, kafića, veliku posećenost i stranih i tranzitnih turista. Sve to utiče na potrošnju – i ulja i brašna, jako velike količine idu kroz restorane“, rekao je Bogunović za RTS.
Dodaje i da se godišnje potroši 100.000 tona povrća i 40.000 tona voća.
ZVE84
12.3.2022 #1 AuthorSrbija ima sve mogućnosti da sama sebe izdržava kafa je hrana u pitanju… Bogata zemlja, ali je uništavaju već godinama….
NIKOLA.NIDZO
14.3.2022 #2 Authorekonomski tigar
Milovan94
12.3.2022 #3 AuthorBitno je da bude dovoljno hrane za sve ali moramo početi i što više da brinemo o tome šta jedemo.
IVAN
12.3.2022 #4 AuthorDaleko smo mi od bogate zemlje.
ZVE84
13.3.2022 #5 AuthorI kao što već rekoh Srbija je VEOMA bogata zemlja, ali je uništavaju godinama unazad… Da nije bogata i plodna ne bi u 80% slučajeva bila centar dešavanja…. Sve preko naše grbače!
STEFAN
12.3.2022 #6 AuthorNazalost je tako a hleb nam je osnovna namirnica za zivot
LIMUN ŽUT
12.3.2022 #7 AuthorSložila bih se sa tim sa Srbija ima dosta ponencijala samo se ne koriste još uvek na pravi način.
DANIJELA
12.3.2022 #8 AuthorBas tako. Jako lepa ali nedovoljno iskoriscenja Zemlja.
T[NA
12.3.2022 #9 AuthorNadam se da nije ovde rec o tacnom zbiru netacnih podataka
MADMAX
12.3.2022 #10 AuthorHolanđani bi čudo napravili na našoj zemlji!
NIKOLA.NIDZO
14.3.2022 #11 Authormi mozemo pola evrope da hranimo
FRUIT04
12.3.2022 #12 AuthorIpak je to samo statistika, nigde S ene spominje da jenp ppreduzetniku mnogo jeftinije da mu sediste Bude u nekom manjem mestu, a prodajni objekat u Beogradu. I sve to zbog manjeg poreza.
VERA
12.3.2022 #13 AuthorSvakako imamo dovoljno da proizvedemo i za drugo trziste.
NATI29
12.3.2022 #14 AuthorVecina i manje jede hleb nego pre
MARIJANA
12.3.2022 #15 AuthorMi nikada nismo ni znali stvari da iskoristimo na pravi nacin
NIKOLA.NIDZO
14.3.2022 #16 Authorslazem se tako je
GOCA BG
12.3.2022 #17 AuthorImamo mi puno toga,samo sto se radi na pogresan nacin sa pogresnim ljudima…
Anna
13.3.2022 #18 AuthorSrbija ima potencijal, ali na žaloat naši poljoprivrednici ne idu u korak sa naukom i tehnologijom. Bilo bi i većih prinosa kada bi im neko pokazao kako.
MAJA
13.3.2022 #19 AuthorMi smo poznati da jedemo mnogo hleba, testa i peciva i pi uzgajanju pšenice…Kora hleba nas je i odrzala kroz istoriju i spasila od gladi
Bella
13.3.2022 #20 AuthorBeograd je grad zeljan domace hrane,domaceg hleba zato ga i nema dovoljno.
FLAME
13.3.2022 #21 AuthorZnamo da imamo svega dovoljno. Ako se već proizvede više hrane, onda se to da ljudima koji sebi ne mogu da priušte. Narodnim kuhinjama i ostalim mestima.
FRUIT04
13.3.2022 #22 AuthorTa statistika bas I nije tacna. Vecini preduzetnika je sediste firme u unutrasnjosti a posluju u Beogradu samo zato sto je u unutrasnjosti jeftiniji porez.
MARKO7
13.3.2022 #23 AuthorPa Srbija ima baš dosta potencijala za sve. Ali biće bolje!
NIKOLA.NIDZO
14.3.2022 #24 Authorbice kad se uvede sistem
Milisavka
13.3.2022 #25 AuthorZbog poreza i troškova većina preduzetnika ima proizvodnju u unutrašnjosti , a proizvode prodaju u Bg
SANJA
13.3.2022 #26 AuthorIzvozimo psenicu,tako da …..
Dzebac
13.3.2022 #27 AuthorTo se prenosi sa kolena na koleno.. kad je bilo najteže, ali pravi domaći hleb nas je održao…
LUKA
13.3.2022 #28 AuthorSamo da se potencijal iskoristi u pravo vreme na pravi nacin
ZVEZDICA01
13.3.2022 #29 AuthorNaš narod jede hleb uz sve… Nikad dosta. 😏
NINO
14.3.2022 #30 AuthorPa jedite bez hleba 😂
SNEZANA
14.3.2022 #31 AuthorBitno je da se hrana ne baca..
BOJANA
14.3.2022 #32 AuthorVažno je da ima dovoljno hleba
EVA57
5.6.2022 #33 AuthorZnači kad završimo sa hlebom, a mi na autofagiju-ide leto, ljudi „manje sa taj lebac“