na teritoriji glavnog grada poljoprivredom se bavi oko 60.000 gazdinstava

U Beogradu se proizvede manje hleba i peciva nego što se pojede

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

12.3.2022 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 33

U Beogradu se proizvede manje hleba i peciva nego što se pojede U Beogradu se proizvede manje hleba i peciva nego što se pojede
Poljoprivredna proizvodnja organizuje se u oko 60.000 zemljoradničkih gazdinstava na teritoriji Beograda, a čak 70 odsto teritorije glavnog grada čini poljoprivredno zemljište, sa 160... U Beogradu se proizvede manje hleba i peciva nego što se pojede

Poljoprivredna proizvodnja organizuje se u oko 60.000 zemljoradničkih gazdinstava na teritoriji Beograda, a čak 70 odsto teritorije glavnog grada čini poljoprivredno zemljište, sa 160 sela i oko 40 zemljoradničkih zadruga.

Kako piše RTS, prema podacima Privredne komore Srbije, u Beogradu se proizvede manje hleba nego što se pojede, tačnije proizvede se 90.000 tona hleba i peciva, dok se pojede 130.000 tona. Ali se zato brašno proizvede više nego što se potroši, 100.000 naspram 160.000 tona. Proizvede se malo manje mleka nego što se popije, 80.000.000 litara konzumnog naspram 85.000.000 litara svežeg mleka.

Kada je u pitanju meso, proizvede se više nego što se pojede, 45.000 tona naspram 26.000 tona. Šećer se proizvede skoro duplo više nego što zaslađujemo kolače i kafe, između 40.000 i 50.000 tona, a proizvedemo i oko 1.200 tona sirovog sojinog ulja.

Statistika pokazuje da bi Beograd teorijski mogao da izdržava sam sebe, kada je reč o osnovnoj hrani.

Međutim, Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije ističe da se brojke vezuju za sedište firmi, te da to može stvoriti pogrešnu sliku budući da, kako kaže, dobar deo firmi ima sedište u Beogradu, a proizvodi van glavnog grada.

S druge strane, kao važan podatak za poljoprivredna gazdinstva u okolini Beograda ističe veliku potrošnju koja se beleži u prestonici.

„Imamo dva miliona stanovnika, dosta hotela, restorana, kafića, veliku posećenost i stranih i tranzitnih turista. Sve to utiče na potrošnju – i ulja i brašna, jako velike količine idu kroz restorane“, rekao je Bogunović za RTS.

Dodaje i da se godišnje potroši 100.000 tona povrća i 40.000 tona voća.

  • ZVE84

    12.3.2022 #1 Author

    Srbija ima sve mogućnosti da sama sebe izdržava kafa je hrana u pitanju… Bogata zemlja, ali je uništavaju već godinama….

    Odgovori

  • Milovan94

    12.3.2022 #3 Author

    Bitno je da bude dovoljno hrane za sve ali moramo početi i što više da brinemo o tome šta jedemo.

    Odgovori

  • IVAN

    12.3.2022 #4 Author

    Daleko smo mi od bogate zemlje.

    Odgovori

    • ZVE84

      13.3.2022 #5 Author

      I kao što već rekoh Srbija je VEOMA bogata zemlja, ali je uništavaju godinama unazad… Da nije bogata i plodna ne bi u 80% slučajeva bila centar dešavanja…. Sve preko naše grbače!

      Odgovori

  • STEFAN

    12.3.2022 #6 Author

    Nazalost je tako a hleb nam je osnovna namirnica za zivot

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    12.3.2022 #7 Author

    Složila bih se sa tim sa Srbija ima dosta ponencijala samo se ne koriste još uvek na pravi način.

    Odgovori

    • DANIJELA

      12.3.2022 #8 Author

      Bas tako. Jako lepa ali nedovoljno iskoriscenja Zemlja.

      Odgovori

    • T[NA

      12.3.2022 #9 Author

      Nadam se da nije ovde rec o tacnom zbiru netacnih podataka

      Odgovori

  • MADMAX

    12.3.2022 #10 Author

    Holanđani bi čudo napravili na našoj zemlji!

    Odgovori

  • FRUIT04

    12.3.2022 #12 Author

    Ipak je to samo statistika, nigde S ene spominje da jenp ppreduzetniku mnogo jeftinije da mu sediste Bude u nekom manjem mestu, a prodajni objekat u Beogradu. I sve to zbog manjeg poreza.

    Odgovori

  • VERA

    12.3.2022 #13 Author

    Svakako imamo dovoljno da proizvedemo i za drugo trziste.

    Odgovori

  • NATI29

    12.3.2022 #14 Author

    Vecina i manje jede hleb nego pre

    Odgovori

  • MARIJANA

    12.3.2022 #15 Author

    Mi nikada nismo ni znali stvari da iskoristimo na pravi nacin

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.3.2022 #17 Author

    Imamo mi puno toga,samo sto se radi na pogresan nacin sa pogresnim ljudima…

    Odgovori

  • Anna

    13.3.2022 #18 Author

    Srbija ima potencijal, ali na žaloat naši poljoprivrednici ne idu u korak sa naukom i tehnologijom. Bilo bi i većih prinosa kada bi im neko pokazao kako.

    Odgovori

  • MAJA

    13.3.2022 #19 Author

    Mi smo poznati da jedemo mnogo hleba, testa i peciva i pi uzgajanju pšenice…Kora hleba nas je i odrzala kroz istoriju i spasila od gladi

    Odgovori

  • Bella

    13.3.2022 #20 Author

    Beograd je grad zeljan domace hrane,domaceg hleba zato ga i nema dovoljno.

    Odgovori

  • FLAME

    13.3.2022 #21 Author

    Znamo da imamo svega dovoljno. Ako se već proizvede više hrane, onda se to da ljudima koji sebi ne mogu da priušte. Narodnim kuhinjama i ostalim mestima.

    Odgovori

  • FRUIT04

    13.3.2022 #22 Author

    Ta statistika bas I nije tacna. Vecini preduzetnika je sediste firme u unutrasnjosti a posluju u Beogradu samo zato sto je u unutrasnjosti jeftiniji porez.

    Odgovori

  • MARKO7

    13.3.2022 #23 Author

    Pa Srbija ima baš dosta potencijala za sve. Ali biće bolje!

    Odgovori

  • Milisavka

    13.3.2022 #25 Author

    Zbog poreza i troškova većina preduzetnika ima proizvodnju u unutrašnjosti , a proizvode prodaju u Bg

    Odgovori

  • SANJA

    13.3.2022 #26 Author

    Izvozimo psenicu,tako da …..

    Odgovori

  • Dzebac

    13.3.2022 #27 Author

    To se prenosi sa kolena na koleno.. kad je bilo najteže, ali pravi domaći hleb nas je održao…

    Odgovori

  • LUKA

    13.3.2022 #28 Author

    Samo da se potencijal iskoristi u pravo vreme na pravi nacin

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    13.3.2022 #29 Author

    Naš narod jede hleb uz sve… Nikad dosta. 😏

    Odgovori

  • NINO

    14.3.2022 #30 Author

    Pa jedite bez hleba 😂

    Odgovori

  • SNEZANA

    14.3.2022 #31 Author

    Bitno je da se hrana ne baca..

    Odgovori

  • BOJANA

    14.3.2022 #32 Author

    Važno je da ima dovoljno hleba

    Odgovori

  • EVA57

    5.6.2022 #33 Author

    Znači kad završimo sa hlebom, a mi na autofagiju-ide leto, ljudi „manje sa taj lebac“

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.