Zvanični podaci o spoljnotrgovinskoj razmeni

U BiH iz dalekih država Azije i Afrike stižu tekstil, čelik i hrana, a izvozi se oružje i municija

RegionVesti

3.6.2021 09:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U BiH iz dalekih država Azije i Afrike stižu tekstil, čelik i hrana, a izvozi se oružje i municija U BiH iz dalekih država Azije i Afrike stižu tekstil, čelik i hrana, a izvozi se oružje i municija
Bosna i Hercegovina najviše robe uvozi iz Austrije, Nemačke, Hrvatske, Srbije, ali i iz dalekih i manje poznatih zemalja, pokazali su podaci Vanjskotrgovinske komore... U BiH iz dalekih država Azije i Afrike stižu tekstil, čelik i hrana, a izvozi se oružje i municija

Bosna i Hercegovina najviše robe uvozi iz Austrije, Nemačke, Hrvatske, Srbije, ali i iz dalekih i manje poznatih zemalja, pokazali su podaci Vanjskotrgovinske komore BiH za prva četiri meseca 2021. godine.

Iz Angvile je uvezena roba procenjena na 2.000 maraka iz kategorije vozila i električnih mašina, dok su odeća, kakao i proizvodi od biljnih vlakana u vrednosti od skoro 2.300.000 maraka stigli iz Bangladeša. BiH nije izvozila robu u ove zemlje, piše Klix.ba.

Oko 1.200.000 maraka vrednog oružja, municije, vozila i nuklearnih naprava izvezeno je u Burkinu Faso, a iz ove države do kraja aprila nije uvezeno ništa, kao ni iz Dominikanske republike u koju su otišle igračke, rekviziti za društvene igre i sport u vrednosti od 72.000 maraka.

Foto: Pexels/ Artem Beliaikin

Nameštaj, posteljina i dušeci vredni 26.000 maraka su otišli na Farska ostrva, a ništa nije uvezeno. Suprotna situacija je u odnosu na Kambodžu u koju nije bilo izvoza, ali je zato najviše uvezeno odeće i proizvoda od kože vrednih oko 450.000 maraka.

U Kazahstan je otišlo najviše farmaceutskih proizvoda, aluminijuma i hrane u vrednosti od oko 150.000 maraka, dok je uvoz upola manji, obično je u BiH stizalo gvožđe, čelik i povrće. Sa Madagaskara su uvezeni biljni proizvodi vredni blizu 40.000 maraka, a izvoza nije bilo.

U Nepal su otišli tekstilni proizvodi, obuća, slike i štampane knjige vredne 1.200 maraka, a u Ruandu nuklearni i proizvodi od kamena, gipsa, cementa, betona, sapun i hemijska sredstva. Uvoza iz ovih zemalja u BiH nije bilo.

Neorganski hemijski proizvodi u vrednosti od 12.000 maraka izvezeni su na Sejšele, a uvezeni su proizvodi od tekstila od oko 2.100 maraka. I iz Tadžikistana je u BiH stiglo najviše tekstilnih proizvoda i podnih pokrivača, u vrednosti od 4.000 maraka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...