Neophodna liberalizacija procedura za stranu radnu snagu

U BiH nedostaje čak 30.000 radnika

RegionVesti

15.8.2023 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U BiH nedostaje čak 30.000 radnika U BiH nedostaje čak 30.000 radnika
Poslodavcima u Bosni i Hercegovini, prema nekim procenama, trenutno nedostaje oko 30.000 radnika različitih zanimanja, od čega 20.000 u Federaciji BiH, a oko 10.000... U BiH nedostaje čak 30.000 radnika

Poslodavcima u Bosni i Hercegovini, prema nekim procenama, trenutno nedostaje oko 30.000 radnika različitih zanimanja, od čega 20.000 u Federaciji BiH, a oko 10.000 u Republici Srpskoj, piše Poslovni dnevnik.

Smatraju da je potrebna dodatna liberalizacija i pojednostavljenje procedura za uvođenje strane radne snage, kao i liberalizacija procedura zapošljavanja domaćih radnika.

Adnan Smailbegović, predsednik Udruženja poslodavaca FBiH, rekao je za Nezavisne novine da se dozvole za rad izdaju na državnom nivou i da ih je do sada ukupno izdato oko 3.000.

„Mislim da je, možda, i više radnih dozvola za strane radnike izdato u RS jer su pojednostavili i liberalizovali proceduru izdavanja za razliku od Federacije Bosne i Hercegovine i zbog toga se mnoge kompanije odlučuju za otvaranje preduzeća u RS, posebno građevinske kompanije. U Federaciji Bosne i Hercegovine procedure su veoma složene, dugo traju i zaista je veoma teško završiti proceduru. Radnici najviše dolaze iz Turske, Bangladeša, Pakistana i Indije“, objašnjava Smailbegović.

Kako kaže, potrebe za radnicima ima, pokušavaju da razgovaraju sa nadležnima da se procedure ubrzaju, ali to je, nažalost, tek na početku. On dodaje da je Hrvatska odlično rešila ovaj problem i trenutno ima 140.000 radnih dozvola za strane radnike.

„Neke procene govore da na nivou BiH nedostaje oko 30.000 radnika različitih struka. To je oko 20.000 radnika za Federaciju BiH, a za Republiku Srpsku oko 10.000 radnika“, kaže on.

Međutim, mnoge kompanije prilikom planiranja poslovanja, kako objašnjava, gledaju na raspoloživost radne snage i ako je nema, te kompanije ne razmišljaju o razvoju poslovanja u toj zemlji.

„Ne razmišljate o proširenju svog poslovanja ako nemate koga da zaposlite, a to će stvoriti dugoročan problem ako se ne reši. Da se ​​liberalizuje zapošljavanje stranaca, ali i domaće radne snage, moglo bi biti bolje.”

U FBiH i dalje imamo situaciju da studenti ne smeju da rade, ali ni penzioneri, koji, možda, žele da zarade, ali im to zakonski nije moguće“, naglasio je Smailbegović.

Saša Trivić, predsednik Unije udruženja poslodavaca RS, istakao je za Nezavisne da je do sada u Srpskoj odobreno od 1.200 do 1.500 radnih dozvola za strance, te da nije siguran da li su sve iskorišćene, ako u Srpskoj ima toliko radnika stranaca.

„Ono što je evidentno je da je sve veći dolazak radnika iz inostranstva. Prema našim procenama, Republici Srpskoj će za tri godine biti potrebno oko 20.000 radnika iz inostranstva“, naglasio je Trivić.

Prema njegovim rečima, trenutno ne postoji sektor gde radna snaga nije potrebna. „Strani radnici koji rade u RS su uglavnom iz Bangladeša, Indije, Turske. Ukoliko bude potrebe, poslodavci će tražiti od Vlade RS povećanje broja radnih dozvola za radnike iz inostranstva“, rekao je Trivić.

Vlada RS utvrdila je Odluku o utvrđivanju kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana i lica bez državljanstva u Srpskoj za 2024. godinu – 1.400 stranih državljana i lica bez državljanstva, odnosno 1.000 za novo zapošljavanje stranih državljana i lica bez državljanstva i 400 za produženje ranije izdatih dozvola za rad“, navodi se u saopštenju Vlade RS.

  • DUSA

    27.10.2023 #1 Author

    Koliko tek Srb nedostaje?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...