NOVI TALAS PANDEMIJE USPORAVA OPORAVAK EVROPSKE UNIJE

U četvrtom kvartalu prošle godine sporiji rast ekonomija zemalja EU

EUNovacVesti

9.3.2021 17:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

U četvrtom kvartalu prošle godine sporiji rast ekonomija zemalja EU U četvrtom kvartalu prošle godine sporiji rast ekonomija zemalja EU
Prema podacima statističkog zavoda Eurostat, zemlje Evropske unije (EU) ostvarile su u poslednjem kvartalu pad BDP od 4,6 odsto u odnosu na isti period... U četvrtom kvartalu prošle godine sporiji rast ekonomija zemalja EU

Prema podacima statističkog zavoda Eurostat, zemlje Evropske unije (EU) ostvarile su u poslednjem kvartalu pad BDP od 4,6 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, dok je pad u Evrozoni u istom periodu bio 4,9 procenata, prema sezonski prilagođenim podacima.

Prema zvaničnim statističkim podacima, najveći je pad aktivnosti u poslednja tri prošlogodišnja meseca prema sezonski prilagođenim podacima ostvarila je Španija – za 9,1 odsto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je pad BDP Grčke bio 7,9 odsto. Na godišnjem nivou pad BDP Hrvatske u poslednjem kvartalu iznosio je 7,1 odsto, a zatim sledi Italija sa padom od 6,6 procenata.

Izvor: Eurostat

Najblaži pad BDP u poslednjem kvartalu prošle godine zabeležila je Irska od 0,2 odsto, dok je rast aktivnosti na godišnjem nivou u poslednjem kvartalu zabeležio samo Luksemburg od 1,4 procenta.

Tromesečna poređenja kretanja BDP ukazuje na usporavanje privredne aktivnosti u EU pred kraj prošle godine, kao posledicu novog talasa epidemije i uvođenja strogih mera.

Foto: Pixabay.com

Najsnažniji rast BDP u poslednja tri prošlogodišnja meseca u odnosu na prethodni kvartal, prema sezonski prilagođenim podacima ostvarila je Rumunija od 4,8 odsto, a zatim sledi Malta sa 3,8 odsto i Hrvatska sa 2,7 procenata, koliko je imala i Grčka.

Najsnažniji pad aktivnosti na tromesečnom nivou zabeležila je Irska od – 5,1 odsto, a zatim slede Austrija sa padom od 2,7 odsto te Italija i Francuska sa padom od 1,9 odnosno 1,4 odsto, navodi se u podacima Eurostata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...