Predstavnici agencija za nekretnine smatraju da cene neće nastaviti da rastu

U Crnoj Gori i dalje veliko interesovanje za kupovinu stanova

NekretnineNovacRegionVesti

22.9.2022 10:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

U Crnoj Gori i dalje veliko interesovanje za kupovinu stanova U Crnoj Gori i dalje veliko interesovanje za kupovinu stanova
Na tržištu nekretnina u Crnoj Gori interesovanje za kupovinu stanova i dalje je veliko, ali je ponuda mala, saopštili su predstavnici agencija za nekretnine... U Crnoj Gori i dalje veliko interesovanje za kupovinu stanova

Na tržištu nekretnina u Crnoj Gori interesovanje za kupovinu stanova i dalje je veliko, ali je ponuda mala, saopštili su predstavnici agencija za nekretnine i dodali da ne očekuju dalji rast cena.

Kako su naveli cene stanova u Podgorici porasle su od 13 do 15 odsto, a u primorskim opštinama od 20 do 25 odsto. Takođe, oni napominju da ne očekuju dalji rast. Pojedini prognoziraju i da će nakon stagnacije doći do pada, piše agencija Mina, pozivajući se na Pobjedu.

Vlasnik kompanije Zetagradnja Blagota Radović smatra da će u narednom periodu doći do smanjenja investicija u sektoru stanogradnje i potražnje za stanovima, kao i da je interesovanje za kupovinu palo poslednjih meseci.

On je dodao i da interesovanje nije isto kao četiri ili pet meseci ranije, te da više ne postoji nikakva trka, već da je tržište stabilno. Zetagradnja stanove prodaje po cenama od 1.350 do 1.900 evra po kvadratu.

“Sigurno nećemo smanjivati cene, jer nećemo imati interes da investiramo ako ih ne zadržimo na ovom nivou. Da li će druge kompanije morati da zbog finansijskih okolnosti idu na smanjenje cena stanova, ne znam”, rekao je Radović. Dodao je da sve zavisi od situacije u svetu.

“Nemačka je zvanično u recesiji, što nije dobar znak. Mislim da će investicije biti manje, a time i interesovanje za kupovinu stanova”, naveo je Radović.

Vlasnik agencije Multitask nekretnine Stefan Mišković, rekao je da se ne očekuje dalji rast cena, tim prije što ni tražnja više nije u zenitu kao prije par meseci.

“Očekivanja su da će se održati na ovom nivou, osim ukoliko ne dođe do nekih značajnijih negativnih ekonomskih kretanja u Evropi i svetu, kao što je situacija koja se predviđa sa energentima, a koja nas ne može zaobići jer smo uvozno zavisna zemlja”, kazao je Mišković i dodao da je u ovom trenutku to nezahvalno prognozirati.

On je naveo da je u Podgorici došlo do blagog rasta cena od početka godine od pet do sedam odsto, dok je u odnosu na prošlu godinu rast od 13 do 15 odsto, ako se posmatra prosečna cena na godišnjem nivou.

Foto: Printscreen Youtube

“Iz našeg ugla gledajući, cene su dostigle nivo nakon kojeg ne očekujemo dalji rast, tim pre što je rast u ovoj godini više bio uslovljen inflacijom, nego potražnjom”, saopštio je Mišković.

On je dodao da su brojni razlozi rasta cena, između ostalog, veća tražnja od ponude, ali i rast inflacije zbog čega veliki broj ljudi ulaže u nekretnine kako bi sačuvali vrednost novcu.

“Treće, veliki broj stranaca dolazi u Crnu Goru i odlučuje se za kupovinu ili iznajmljivanje nekretnine i četvrto, program Evropa je povećanjem zarada proširio bazu kupaca koji mogu iz kreditnog zaduženja da reše stambeno pitanje”, objasnio je Mišković.

On je kazao da se cene kvadrata stana u Podgorici u novogradnji kreću od 1.300 do 2.500 evra, a u starogradnji od 900 do 1.500 evra zavisno od lokacije i stanja nekretnine.

Izvršni direktor agencija za nekretnine Montenegro Prospect Ivan Dašić očekuje da će cene nekretnina na moru stagnirati, a zatim padati.

“Rast kamatnih stopa, inflacija, recesija i generalna neizvesnost će uticati na smanjenje kupovne moći. Ipak, postoji verovatnoća da će nakon teške i skupe zime, najviše zbog dramatičnog skoka cene energenata u Evropi, porasti interes za relokaciju zemlje sa povoljnom klimom, nižim životnim i poslovnim troškovima, što bi unekoliko moglo ublažiti uticaj globalne recesije na naše tržište nekretnina”, rekao je Dašić.

On je dodao da je kvadratni metar u primorskim opštinama poskupeo od 20 do 25 odsto, ali da je manji rast cena u poslednjih nekoliko meseci.

“Strance su stimulisale niske kamatne stope i strah od inflacije u poslednjih 12 meseci, a domaće rast zarada i pojačanog zaduživanja kod banaka”, kazao je Dašić.

On je naveo i da se cene kvadrata u Bokokotorskom zalivu kreću od 2.500 do 3.000 evra, a blizu mora i u kotorskom Starom gradu i do 4.000 evra.

U Budvi je prosečna cena 2.300 evra, stanovi u Baru se kreću od 1.200 do 1.800 evra za novogradnju, a u Herceg Novom u proseku 2.000 evra”, precizirao je Dašić i dodao da je nezahvalno koristiti prosečne cene jer postoje velika odstupanja u zavisnosti od lokacije i kvaliteta gradnje.

 • kaćica

  22.9.2022 #1 Author

  Naravno more je prelepo

  Odgovori

 • GOCA BG

  22.9.2022 #2 Author

  Isti trend je u celom regionu…

  Odgovori

 • Dea

  22.9.2022 #3 Author

  Tek ce,dolaze Rusk

  Odgovori

  • Nece doci rusi

   28.9.2022 #4 Author

   Putim im zatvara granice, nema nista od rusa i rasta cena.. Kamatne stope rastu, traznja pada i cene idu dole

   Odgovori

 • TATJANA

  23.9.2022 #6 Author

  Interesantno

  Odgovori

 • Tina

  25.9.2022 #7 Author

  To se bas isplati kupiti

  Odgovori

 • Maša

  25.9.2022 #8 Author

  Realnost

  Odgovori

 • TATJANA

  28.9.2022 #9 Author

  Samo nek se kupuje

  Odgovori

 • VERA

  30.10.2022 #10 Author

  Uvek se trazila nekretnina na moru.

  Odgovori

 • IVAN

  1.11.2022 #11 Author

  Toliko stanova se gradi u centru grada,a da nije pala cena stanova novogradnje. Da je bolji prevoz u gradu i da su opstine podjednako razvijene, ne bi se toliko gradilo na ovim opštinama. Bilo bi svejedno gde

  Odgovori

 • IVAN

  1.11.2022 #12 Author

  Naravno more je prelepo

  Odgovori

 • DASHA

  21.6.2023 #13 Author

  Sramno su podigli cene. Toliko da je u jednom periodu bilo lakse kupiti nekretninu u Solunu ili Trstu nego na crnogorskom primorju.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...