Savet za energetsku krizu se još nije sastao

U Crnoj Gori neće biti poskupljenja struje, ali se preporučuju mere štednje

RegionU fokusuVesti

1.9.2022 08:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

U Crnoj Gori neće biti poskupljenja struje, ali se preporučuju mere štednje U Crnoj Gori neće biti poskupljenja struje, ali se preporučuju mere štednje
Cene struje do kraja ove godine, prema izjavama iz Elektroprivrede Crne Gore, neće rasti, a neće biti ni restrikcija. Za tri meseca Crna Gora... U Crnoj Gori neće biti poskupljenja struje, ali se preporučuju mere štednje

Cene struje do kraja ove godine, prema izjavama iz Elektroprivrede Crne Gore, neće rasti, a neće biti ni restrikcija. Za tri meseca Crna Gora je uvezla struje u vrednosti od gotovo 106 miliona evra. I dok je Severna Makedonija proglasila energetsku krizu uz mere štednje, Srbija planira slične mere.

U Crnoj Gori Nacionalno koordinaciono telo za energetsku krizu, koje je formirano krajem jula, još nije uspelo da se sastane. Iz Ministarstva kapitalnih investicija kažu da prate situaciju i da će se to telo okupiti.

Struja je proteklih dana među najtraženijom robom na tržištu.

Direktor EPCG Nikola Rovčanin kaže da je Crna Gora jedna od retkih zemalja u svetu gde se oseća energetska kriza zbog sezone, jer je povećana potrošnja, a smanjena proizvodnja.

„Zbog toga smo prinuđeni da uvozimo“, kazao je Rovčanin, piše RTCG.

Za uvoznu struju Crna Gora je za tri meseca platila skoro 106 miliona evra. S porastom temperature, rasle su i cene na berzama, pa je megavat u junu koštao 218 evra, a 31. avgusta 629 evra.

„Uvoz je u toku, a koštao je 45 miliona evra, dok je paralelno prošle godine bilo 4,5 miliona, desetak puta više, jer je i prosečna cena uvoza na dnevnom nivou 1 i 2 miliona, 1,5 miliona u avgustu“, navodi Rovčanin.

I dok u Elektroprivredi čekaju kišu, Termolektrana Pljevlja radi punom parom.

„Proizvodimo 50 do 70 odsto domaćih potreba, taj procenat je i veći u letnjim mesecima, to govori o značaju TE i Rudnika“, rekao je Zoran Šljukić iz Termoelektrane Pljevlja.

Zajedništvo Rudnika i Termoelektrane ne gaje na državnom nivou. To, kaže Marko Perunović, član Nacionalnog saveta za analizu i praćenje sigurnosti snabdevanja energijom, potvrđuje činjenica da su svi zakazani sastanci tog tela propali. To koordinaciono telo nije počelo sa radom.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija navode da oni prate situaciju i komuniciraju s energetskom zajednicom. Najavljuju da će se Savet ubrzo okupiti kako bi usvojio novi set mera i preporuka za naredni period. Do tada, iz EPCG uveravaju u dve stvari.

„Ne razmišljamo da povećamo cenu električne energije, jer za 10 do 20 odsto ne bi ništa dobili. Do kraja godine ne razmišljamo o tome, ne razmišljamo o restrikcijama“, kaže Rovčanin.

Da moramo biti spremni i na mere restrikcija, smatra Perunović. Pored korisnih preporuka Ministarstva kako štedeti u kući, naši sagovornici smatraju da je mnogo važnije da država deluje na vreme.

„Trebalo bi imati plan restrikcija, jer smo suočeni sa tim da nemamo električnu energiju, uvozimo je, čekamo četvrti kvartal, velike padavine“, kaže Perunović.

I dok svi čekamo kišu, možda bi bolje bilo da se ugledamo na komšije koji su sa štednjom struje već počeli, a Evropljani i tokom leta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...