Poskupljenja naftnih derivata posledica su skoka cena sirove nafte na globalnom tržištu

U Crnoj Gori više cene svih vrsta goriva

RegionVesti

11.5.2021 10:40 Autor: Ljiljana Begović 0

U Crnoj Gori više cene svih vrsta goriva U Crnoj Gori više cene svih vrsta goriva
Sve vrste goriva u Crnoj Gori od 11. maja su skuplje od jedan do dva centa, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija. Eurosuper 98... U Crnoj Gori više cene svih vrsta goriva

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od 11. maja su skuplje od jedan do dva centa, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Eurosuper 98 i eurosuper 95 će u naredne dve nedelje poskupeti po jedan cent i koštaće 1,35 evra, odnosno 1,31 evra. Cene eurodizela porašće dva centa i iznosiće 1,15 evra. Lož ulje će u narednih 15 dana poskupeti jedan cent i koštaće 1,12 evra.

Poslednje promene goriva bile su 27. aprila kada su poskupeli eurosuper 98, eurodizel i lož ulje po jedan cent.

Prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cena naftnih derivata, naredni obračun će se obaviti 24. maja, a eventualno izmenjene vrednosti naftnih derivata važiće od 25. maja, prenose Vijesti.

Benzinska pumpa
Foto: Pixabay.com

Kada je reč o Srbiji trendovi na tržištu naftnih derivata u našoj zemlji zavise od nekoliko faktora, gde zbivanja na svetskom tržištu sirove nafte svakako igraju najveću ulogu.

“Promene cene derivata nafte u prvim mesecima ove godine posledica su skoka cene sirove nafte na globalnom tržištu i one su se dešavale u svim zemljama, različitom dinamikom. Kojom brzinom i kada će taj uticaj da se primeti na benzinskim stanicama, zavisi, pre svega, od uslova koji vladaju na svakom pojedinačnom tržištu”, objašnjava za Biznis.rs Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, i kao najsvežiji primer navodi rast vrednosti sirove nafte početkom novembra, kada su u Srbiji još gotovo mesec dana cene goriva bile u padu. To pokazuje, zapravo, da postoje odloženi tržišni efekti.

Na svetskom naftnom tržištu je poslednjih godina došlo do krupnih promena, a pandemija nije bila glavni okidač za drastični pad cene sirove nafte. Mićović podseća da je početkom prošle godine počeo ozbiljan tržišni rat između velikih proizvođača sirove nafte. Njega je u januaru 2020. pokrenula Saudijska Arabija kada je zatrpala svet ogromnim količinama koje u tom trenutku nisu bile potrebne nikome. Najkrupniji pad je bio posledica toga, a vremenom su počele da opadaju i potrebe tržišta zbog pandemije, pa je cena Brent nafte u maju iznosila oko 20 dolara po barelu. Tada je u Srbiji, pod pomenutim uticajima, cena benzina pala za oko 30 dinara po litru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...