Većinski udeo u projektu ima kineska kompanija Tianqi

U drugoj polovini 2022. godine počinje komercijalna proizvodnja litijuma u Australiji

Firme u fokusuPoslovanjeSvetU fokusuVesti

31.1.2022 13:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

U drugoj polovini 2022. godine počinje komercijalna proizvodnja litijuma u Australiji U drugoj polovini 2022. godine počinje komercijalna proizvodnja litijuma u Australiji
Australijski projekat za iskopavanje litijuma u kineskom vlasništvu Tianqi Lithium Energy Australia počeće da pravi litijum hidroksid za industriju proizvodnje baterija do marta, a... U drugoj polovini 2022. godine počinje komercijalna proizvodnja litijuma u Australiji

Australijski projekat za iskopavanje litijuma u kineskom vlasništvu Tianqi Lithium Energy Australia počeće da pravi litijum hidroksid za industriju proizvodnje baterija do marta, a komercijalna proizvodnja je predviđena za drugu polovinu 2022. godine.

Australija je već poznata kao zemlja u kojoj se litijum najviše eksploatiše, ali u njoj tek treba da počne da se obrađuje mineral spodumen bogat litijumom. Do sada je izvoz sirove rude bio usmeren na Kinu, u kojoj je ista obrađivana, piše Financial Times.

Udruženi poduhvat kineskog giganta Tianqi i australijskog rudarskog preduzeća IGO bi trebalo to da promeni kroz investiranje u rafineriju litijum hidroksida u Kvinani na zapadu Australije.

Kompanija Tianqi trenutno ima 51 odsto udela u Tianqi Lithium Energy Australia, dok je australijski holding IGO vlasnik 49 odsto ovog projekta. Udruženi poduhvat kontroliše i najveći svetski aktivni rudnik litijuma Greenbushes na zapadu Australije.

Nakon objave polugodišnjih rezultata kompanije, izvršni direktor IGO Piter Bredford (Peter Bradford) rekao je da je litijum hidroksid za baterije prvi put proizveden u rafineriji Kvinana u avgustu 2021. godine.

Direktor finansija IGO Skot Stajnkrug (Scott Steinkrug) izjavio je da će komercijalna proizvodnja verovatno početi u drugoj polovini 2022. godine. Vlada Australije procenjuje da bi ova država mogla da ima 10 odsto svetskog kapaciteta za proizvodnju litijum hidroksida do 2024. godine.

  • LIMUN ŽUT

    31.1.2022 #1 Author

    Napreduje se, napreduje!

    Odgovori

  • Milovan94

    31.1.2022 #2 Author

    Super

    Odgovori

  • LUKA

    31.1.2022 #3 Author

    Super

    Odgovori

  • Lolek

    1.2.2022 #4 Author

    Nole nole

    Odgovori

  • ACIKA

    2.2.2022 #5 Author

    Neka hvala mi cemo sami kopati nase rude. Mozemo da imamo i 50% zaliha celog svetskog trzista, sta nam znaci ako mi od toga nemamo skoro nikakvu korist.

    Odgovori

  • Lolek

    16.11.2022 #6 Author

    Zato sad Novak moze da dodje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...