Turizam najviše doprineo rastu prihoda

U državnoj kasi Crne Gore suficit budžeta u avgustu 61,5 miliona evra

NovacRegionVesti

4.10.2021 15:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

U državnoj kasi Crne Gore suficit budžeta u avgustu 61,5 miliona evra U državnoj kasi Crne Gore suficit budžeta u avgustu 61,5 miliona evra
U prvih osam meseci ove godine Crna Gora je uspela da umanji deficit budžeta na 57,4 miliona evra, odnosno 1,2 odsto bruto domaćeg proizvoda... U državnoj kasi Crne Gore suficit budžeta u avgustu 61,5 miliona evra

U prvih osam meseci ove godine Crna Gora je uspela da umanji deficit budžeta na 57,4 miliona evra, odnosno 1,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a prema podacima Ministarstva finansija i socijalnog staranja ove države u avgustu je ostvaren suficit od 61,5 miliona evra.

Iz ministarstva navode da je od januara do kraja avgusta ove godine deficit budžeta manji od planiranog 126,1 milion evra, ili 68,7 odsto, javlja crnogorska Mina.

U saopštenju ministarstva navodi se da je u odnosu na isti period prošle godine deficit manji za 253,9 miliona, odnosno 81,6 odsto.

Deficit budžeta je sa 3,5 odsto BDP-a, koliko je iznosio u periodu od januara do maja ove godine, smanjen na 1,2 odsto BDP-a za period od januara do avgusta, precizirali su iz ministarstva.

Prihodi budžeta su za prvih osam meseci ove godine iznosili 1,17 milijardi evra, odnosno 25,3 odsto BDP-a, što je 148,9 miliona (14,5 odsto) više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Najbolji pokazatelj oporavka ekonomske aktivnosti su prihodi od poreza na dodatu vrednost (PDV), koji su veći u odnosu na planirane za 34,2 miliona evra, odnosno 8,7 odsto, dok su u odnosu na isti prošlogodišnji period veći 82,7 miliona (24 odsto).

Rast su zabeležili i prihodi od akciza, koji su u odnosu na isti period prošle godine porasli za 20,1 milion evra, što je 15,2 odsto. Oni su porasli u u odnosu na planirani prihod, i to 5,3 miliona (3,6 odsto).

Ovo je postignuto uprkos činjenici da nisu usvojena zakonska rešenja za predviđanje povećanja akciza za određene akcizne proizvode, koja su u skupštinskoj proceduri od sredine maja, navodi se u saopštenju.

Izdaci budžeta su za prvih osam meseci iznosili 1,23 milijarde evra (26,5 odsto) procenjenog BDP-a, a u odnosu na planirane manji su 120,9 miliona, ili 8,9 odsto.

U odnosu na isti period prošle godine oni su manji 105 miliona evra ili 7,9 odsto, a manje ostvarenje izdataka Crna Gora beleži u gotovo svim kategorijama.

Suficit državnog resora u avgustu od 61,5 miliona evra pokazuje da se trend pozitivnog rezultata nastavlja. Ovo je treći mesec zaredom da je ostvaren suficit koji, uključujući jun i jul, iznosi 105,7 miliona evra.

Iz ministarstva dodaju da je on četiri puta veći i odnosu na isto mesec 2019. godine, koja je bila rekordna kada su u pitanju prihodi od turizma.

Oni navode da je dobra naplata prihoda u najvećoj meri kompenzovala efekte neusvajanja izmena zakona koje su bile preduslov za mere usmerene na generisanje novih izvora prihoda planiranih ovogodišnjim Zakonom o budžetu.

Ostvarena naplata u avgustu je veća u odnosu na isti mesec 2019. godine za 16 miliona evra, ili 9,2 odsto, precizira se u saopštenju crnogorskog ministarstva.

Rastu prihoda u avgustu u najvećoj mjeri doprinela je naplata prihoda od PDV-a koja je na nivou od 82,2 miliona, što je više čak i u odnosu na avgust 2019. godine, koja je bila rekordna po ostvarenom prometu, kada je neto naplata PDV-a iznosila 71,7 miliona evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...