Arheološko nalazište potvrdilo proizvodnju piva od pre 5.000 godina

U Egiptu otkrivena najstarija pivara na svetu

LifestyleVestiZanimljivosti

19.2.2021 16:25 Autor: Marko Miladinović 0

U Egiptu otkrivena najstarija pivara na svetu U Egiptu otkrivena najstarija pivara na svetu
Na arheološkim iskopavanjima u staroegipatskom gradu Abidosu otkriveni su ostaci najstarijeg pogona za proizvodnju piva na veliko. U saopštenju egipatskog Ministarstva turizma navodi se... U Egiptu otkrivena najstarija pivara na svetu

Na arheološkim iskopavanjima u staroegipatskom gradu Abidosu otkriveni su ostaci najstarijeg pogona za proizvodnju piva na veliko.

U saopštenju egipatskog Ministarstva turizma navodi se da antička pivara najverovatnije potiče iz vremena vladavine kralja Narmera iz perioda 3.100 godina pre Nove ere, i pre začetka prvih faraonskih dinastija.

Metju Adams (Matthew Adams), vođa arheološkog tima sa Njujorškog univerziteta za BBC je izrazio pretpostavku da je čitava novootkrivena lokacija možda snabdevala prvobitnim alkoholnim napitkom sveštenstvo i lokalne hramove za potrebe specifičnih pogrebnih rituala onog doba.

Izgled arheološke lokacije u Abidosu/Youtube Printscreen

Sama pivara imala je kapacitet da proizvede i uskladišti 19.000 litara, i po mnogim karakteristikama podseća na današnje manje pivare.

Imala je osam odvojenih sekcija, nalik plitkim bazenima, koji su mogli da se zagrevaju po potrebi i bili dugački po približno 20 metara. Uz svakog od njih išlo je po četrdesetak glinenih posuda za mešanje vode i žitarica.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...