Prekidi u snabdevanju za tešku industriju

U Grčkoj isključenja struje ako ne bude isporuke gasa iz Rusije

EUU fokusuVesti

23.5.2022 08:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

U Grčkoj isključenja struje ako ne bude isporuke gasa iz Rusije U Grčkoj isključenja struje ako ne bude isporuke gasa iz Rusije
Vlada Grčke priprema plan za vanredne situacije za uštedu električne i druge energije u slučaju potpunog i dužeg prekida isporuke ruskog gasa. Vanredna isključenja... U Grčkoj isključenja struje ako ne bude isporuke gasa iz Rusije

Vlada Grčke priprema plan za vanredne situacije za uštedu električne i druge energije u slučaju potpunog i dužeg prekida isporuke ruskog gasa.

Vanredna isključenja struje radnim danima će obuhvatiti „energetski intenzivne industrije“ koje ne proizvode osnovne vrste robe.

Izvori kažu da je takva mogućnost možda isključena u bliskoj budućnosti jer je nađeno rešenje za plaćanje gasa ruskoj kompaniji Gazprom, ali neizvesnost i razmere rata u Ukrajini, kao i reakcija Moskve na sankcije EU koja se ne može predvideti, zahtevaju niz intervencija koje će u Grčkoj dovesti do ograničenja potrošnje električne energije kao i prevoza, piše agencija Beta.

Tako će se prema pisanjima atinskog list Ta Nea, u „ekstremnom scenariju“ potpunog prekida isporuke ruskog gasa, i to usred turističke sezone, na osnovu plana elektroenergetskih menadžera i Ministarstva životne sredine i energetike, aktivirati plan naizmenične „rotacije isključenja električne energije“ u Grčkoj – u intervalima tokom radnih dana.

Cilj nije da se isključi električna energija domaćinstvima, preduzećima koja su na niskonaponskoj mreži, ni hotelima i kritičnoj javnoj infrastrukturi kao što su bolnice.

Tako će prekide u snabdevanju strujom naizmenično imati „energetski intenzivna“ i teška industrija i preduzeća koja se strujom snabdevaju sa srednjenaponske mreže, a ne bave se osnovnim potrepštinama kao što je hrana.

Električar
Foto: Pixabay.com

Struja koja će biti ušteđena na taj način, biće raspoređena na domaćinsta i preduzeća na niskonaponskoj mreži kako bi njihovo snabdevanje električnom energijom bilo adekvatno i nesmetano.

Vlada Grčke razmatra i povratak rada na daljinu radi uštede energije u preduzećima, kao i preporuke za smanjenje korišćenja automobila za drumski prevoz.

Vlada Grčke preduzima i mere koje obuhvataju preventivnu štednju struje, radi čega će slediti model Italije za ograničavanje upotrebe klima-uređaja i osvetljenja, kao i električnih uređaja u javnim zgradama. Očekuje se da će uskoro biti izdata uputstva. Tako se preporučuje da se leti klima-uređaji podese na 26 do 27 stepeni Celzijusa, a da se zimi prostorije greju na 19 do 20 stepeni.

Između ostalog, sijalice će se zameniti savremenim energetski efikasnim, dok će po završetku svakog posla biti obavezno gašenje svetala, gde nije neophodno.

Pored ovih mera, Vlada Grčke je već preduzela mere za obezbeđivanje dovoljno energenata i sigurnosti snabdevanja. Odlučeno je da se na 12 meseci iznajmi brod-tanker za skladištenje tečnog prirodnog gasa, koji će biti trajno usidren kod postojećeg ostrvskog LNG terminala nedaleko od Atine. To će povećati kapacitet skladištenja tečnog prirodnog gasa.

Istovremeno, pojačan je rad grčkih rudnika lignita za potrebe dužeg rada elektrana koje koriste to gorivo, piše „Ta Nea“.

 • jelena93

  23.5.2022 #1 Author

  ovo je bilo i očekivano..

  Odgovori

 • Maša

  23.5.2022 #2 Author

  Katastrofa sta se desava u 21.veku

  Odgovori

 • GOCA BG

  23.5.2022 #3 Author

  I to usred turisticke sezone,onda mogu da se pozdrave sa ovim letom i turistima…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...