ulaganja na smanjenom nivou ove godine

U Hrvatskoj direktne strane investicije moraju da porastu iznad jedan odsto BDP-a

BiznisBolji posaoEURegionVesti

28.9.2022 09:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

U Hrvatskoj direktne strane investicije moraju da porastu iznad jedan odsto BDP-a U Hrvatskoj direktne strane investicije moraju da porastu iznad jedan odsto BDP-a
Direktna strana ulaganja (SDI) u hrvatsku ekonomiju prošle godine su iznosila 3,8 milijardi evra i manja su od jedan odsto BDP-a, dok u razvijenijim... U Hrvatskoj direktne strane investicije moraju da porastu iznad jedan odsto BDP-a

Direktna strana ulaganja (SDI) u hrvatsku ekonomiju prošle godine su iznosila 3,8 milijardi evra i manja su od jedan odsto BDP-a, dok u razvijenijim državama ona iznose od dva do tri procenta BDP-a, rečeno je u utorak na konferenciji Američke privredne komore u Hrvatskoj (AmCham).

Branko Žibret iz konsultantske kompanije Kearney izjavio je da se nakon razdoblja korona krize investicije globalno popravljaju, što se vidi i u Hrvatskoj, ali je nivo SDI u ovoj zemlji i dalje niži u odnosu na razvijenije zemlje, prenosi Seebiz.

„U Hrvatskoj takođe vidimo porast investicija nakon razdoblja korona virusa“, rekao je Žibret, dodavši međutim da nivo stranih investicija koje ulaze u Hrvatsku u poslednjih godinu dana ne može da oceni dovoljnim jer iznosi manje od jednog procenta BDP-a, dok su razvijenije države na nivoima od dva do tri odsto.

Dodao je, ipak, da je dobro što Hrvatska kreće s većim ulaganjima u informatici i komunikacijama.

Stranim investitorima, istakao je, važno je regulatorno uređenje u državi u kojoj ulažu, kao i podrška države.

Državna sekretarka Ministarstva ekonomije i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman rekla je kako podaci za prošlu i prvo tromesečje ove godine pokazuju rast direktnih stranih ulaganja. Prošle godine su iznosila 3,8 milijardi, a u prvom kvartalu ove godine gotovo milijardu evra.

„Prvenstveno su to još uvek ulaganja u finansijskom segmentu, ali se vidi pozitivan trend za koji očekujemo da će se i nastaviti“, kazala je Mikuš Žigman. Po njoj, strateški su važna ulaganja u zelenu tranziciju – obnovljive izvore energije i digitalizaciju.

Izvršna direktorka AmChama Andrea Doko Jelušić naglasila je da AmCham kontinuirano ukazuje na važnost investicija privatnog sektora i direktnih stranih ulaganja. Navela je da takva ulaganja doprinose novim radnim mestima, razmeni tehnologije i novim znanjima.

Ulaganja, naravno, utiču i na produktivnost hrvatske ekonomije. Kao dobar primer stranog ulaganja u Hrvatsku izdvojila je investiciju IBM-a od pre nekoliko godina.

Direktorka korporativnih odnosa u Pfizeru za jadransku regiju Urša Lakner istakla je kako su u ovoj kompaniji bili jako ponosni što je Hrvatska bila odabrana za investiciju te kompanije od 100 miliona evra, u pogon u Savskom Marofu. Kazala je i da u Hrvatskoj postoji dobro tehnološko znanje u farmaceutskoj industriji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...