U HRVATSKOJ VEĆ UGROŽENO 185 HILJADA RADNIH MESTA Za šest meseci čak 700 hiljada

RegionVesti

25.3.2020 14:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U HRVATSKOJ VEĆ UGROŽENO 185 HILJADA RADNIH MESTA Za  šest meseci čak 700 hiljada U HRVATSKOJ VEĆ UGROŽENO 185 HILJADA RADNIH MESTA Za  šest meseci čak 700 hiljada
U prva tri meseca od izbijanja epidemije korona virusa u Hrvatskoj je ugroženo oko 185 hiljada radnih mesta u privatnom sektoru, a ako se... U HRVATSKOJ VEĆ UGROŽENO 185 HILJADA RADNIH MESTA Za  šest meseci čak 700 hiljada

U prva tri meseca od izbijanja epidemije korona virusa u Hrvatskoj je ugroženo oko 185 hiljada radnih mesta u privatnom sektoru, a ako se kriza produži na šest meseci, ugroženo će biti oko 700 hiljada radnih mesta, procenjuju ekonomisti okupljeni oko inicijative Glas preduzetnika, prenosi novac.hr.

U privatnom sektoru u Hrvatskoj je zaposleno ukupno oko 900 hiljada radnika, što znači da je, ako se kriza produži i produbi, ugrožena većina tih radnih mesta.

Trenutno se to odnosi na ugostiteljstvo, turizam, preduzetnike i deo trgovine, a kasnije će se proširiti i na prerađivačku industriju, prevoz, građevinu i ostalu trgovinu. To ne znači, naravno, da će svi dobiti otkaze, ali je potreban sveobuhvatan paket mera, procenjuju u inicijativi Glas preduzetnika.

Procenjuje se da bi mere koje traži inicijativa Glas preduzetnika, koje su
potrebne za očuvanje tih 700 hiljada ugroženih radnih mesta u šest meseci,
državu mogle koštati oko 30 milijardi kuna (blizu 4 milijarde evra) što
predstavlja oko sedam odsto hrvatskog BDP-a, u šta je uključena i šestomesečna podrška za minimalnu neto platu te otpis u istom periodu poreza na dobit te poreza na dohodak i doprinosa, kao i drugih fiskalnih i parafiskalnih nameta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...