Razlozi su kulturološke, ali ponekad i ekonomske prirode

U kojoj meri očevi koriste odsustva radi nege i posebne nege deteta u Srbiji?

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

6.4.2021 16:30 Autor: Marko Miladinović 1

U kojoj meri očevi koriste odsustva radi nege i posebne nege deteta u Srbiji? U kojoj meri očevi koriste odsustva radi nege i posebne nege deteta u Srbiji?
Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u Srbiji je tokom 2019. godine, ukupno 328 očeva iskoristilo pravo na odsustvo sa... U kojoj meri očevi koriste odsustva radi nege i posebne nege deteta u Srbiji?

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u Srbiji je tokom 2019. godine, ukupno 328 očeva iskoristilo pravo na odsustvo sa posla zbog brige o deci.

Pravo zaposlene žene, a izuzetno i oca deteta, na porodiljsko odsustvo, odsustvo sa rada radi nege deteta, i odsustvo sa rada radi posebne nege deteta, uređeno je i zagarantovano odredbama važećeg Zakona o radu.

Kako je objašnjeno na stručnom portalu Paragraf.rs, pravo zaposlene žene na porodiljsko odsustvo i odsustvo radi nege deteta ostvaruje se zajedno i u kontinuitetu. Porodiljsko odsustvo namenjeno je pripremi za porođaj, samom porođaju i oporavku, a odsustvo radi nege deteta koje se nadovezuje na porodiljsko, namenjeno je nezi novorođenčeta. Dodatno, u Zakonu o radu piše da je “propisano pravo zaposlene žene da otpočne porodiljsko odsustvo na osnovu nalaza nadležnog zdravstvenog organa najranije 45 dana, a obavezno 28 dana pre vremena određenog za porođaj. Porodiljsko odsustvo traje do navršena tri meseca od dana porođaja”.

Dakle, majke po automatizmu imaju porodiljsko odsustvo obavezno do navršena tri meseca od porođaja, a posle toga se detetovom negom do navršenih godinu dana, a nadalje i posebnom negom deteta mlađeg od pet godina, ako za to ima osnova, mogu podjednako baviti majka ili otac deteta. U tom smislu, naš Zakon ih potpuno podjednako prepoznaje i daje im ista prava, jedino je bitno da ih jedan roditelj koristi dok drugi, za to vreme, ide na posao. Naravno, kod samohranih roditelja nema takvih nedoumica.  

Bilo je i posebnih slučajeva kada očevi uzimaju porodiljsko odsustvo – oni na to imaju pravo u slučajevima kada je majka preminula ili iz opravdanih razloga sprečena da ostvari svoje pravo (zatvorska kazna, teška bolest, na primer). Tokom 2019. pravo na naknadu zarade za porodiljsko odsustvo iskoristilo je 14 muškaraca u našoj zemlji, dok podatke za 2020. godinu još nismo dobili.

Pored toga, u poslednjoj prepandemijskoj godini 213 očeva je uzelo naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi nege deteta, a 101 otac je uzeo naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta.

“Treba razumeti da ovoliko mali broj očeva koji se odlučuje za odsustvo radi nege ili posebne nege deteta u našoj zemlji zavisi od dva faktora – kulturološkog, ali ponekad i ekonomskog. Najčešće to bivaju majke, između ostalog i zato što one prosečno imaju niže plate”, komentariše za Biznis.rs dr Dunja Civrić, pedijatar u Razvojnom savetovalištu Doma zdravlja u Sremskoj Mitrovici i dugogodišnja predsednica interresorne komisije za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene ili socijalne podrške detetu i učeniku.

Kako kaže naša sagovornica, za poslednjih dvadeset godina njene prakse, nijedan otac nije koristio odsustvo sa rada zbog posebne nege deteta, a dvojica su ostvarila pravo za porodiljsko odsustvo u ovom gradu.

Naknade zarade za vreme bolovanja radi nege ili posebne nege izračunavaju se kao prosek mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva. Može se izvući zaključak, da muškarci često čuvaju svoju poslovnu poziciju, ili imaju veće dodatke na koje se ne obračunava doprinos.  

Komisije za veštačenje zdravstvenog stanja deteta u postupku ostvarivanja prava na odsustvo sa rada radi posebne nege deteta, počev od 7. maja 2020. godine, veštače zdravstveno stanje deteta u filijalama Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, a zahtevi za veštačenje, kao i za negu ili porodijsko odsustvo se mogu podneti online, ili pak putem pošte.

Ukoliko u porodici postoji više dece kojima je potrebna produžena nega, a različitog su reda rođenja, naknadu mogu koristiti oba roditelja istovremeno, s tim što naknada zarade za odsustvo zbog posebne nege deteta ne može biti veća od tri prosečne mesečne zarade u Republici Srbiji. Važno je napomenuti i da se pravo na naknadu zarade ne može ostvariti za dete, za koje je ostvareno pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica.

  • Danijela

    6.4.2021 #1 Author

    Ocevi takodje treba sa ucestvuju podjednako kao i majke kada je odgajanje dece u pitanju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...