Visoke cene goriva i dalje ostavljaju traga

U Mađarskoj došlo do blagog pada inflacije tokom jula, na 4,6 odsto

EURegionVesti

10.8.2021 11:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Mađarskoj došlo do blagog pada inflacije tokom jula, na 4,6 odsto U Mađarskoj došlo do blagog pada inflacije tokom jula, na 4,6 odsto
Inflacija u Mađarskoj je sklznula u julu 2021. godine na 4,6 odsto međugodišnje, sa junskog nivoa od 5,3 procenta, saopštio je danas Centralni zavod... U Mađarskoj došlo do blagog pada inflacije tokom jula, na 4,6 odsto

Inflacija u Mađarskoj je sklznula u julu 2021. godine na 4,6 odsto međugodišnje, sa junskog nivoa od 5,3 procenta, saopštio je danas Centralni zavod za statistiku (KSH) u ovoj zemlji.

Na mesečnom nivou, potrošačke cene u Mađarskoj su zabeležile rast od 0,5 odsto, prenosi agencija MTI.

Prema statističkim pokazateljima u julu su na godišnjem nivou najviše porasle cene cigareta, alkoholnih pića i goriva za vozila, pri čemu su žestoka pića poskupela za 11,1 odsto, duvan za 18,1 procenat, a motorna goriva za čak 19,8 odsto.

Cene hrane su povećane za 3,1 odsto, struja za domaćinstva je poskupela za 0,4, trajna roba široke potrošnje za 3,8, a odeća za 0,2 odsto.

Bazna inflacija, koja isključuje promenljive cene hrane i energije, izosila je u julu 3,5 procenata na godišnjem nivou.

Iako članica EU, Mađarska ne spada u evrozonu, nego je u upotrebi nacionalna valuta forinta, pa su i monetarni mehanizmi izdvojeni iz zajedničkog tržišta evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...