Vrednost otpadnih drvenih železničkih pragova oko 6,8 miliona evra

U naredne dve godine biće uklonjeno i demontirano 435 kilometara starih pruga u Srbiji

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

26.1.2022 15:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

U naredne dve godine biće uklonjeno i demontirano 435 kilometara starih pruga u Srbiji U naredne dve godine biće uklonjeno i demontirano 435 kilometara starih pruga u Srbiji
Infrastruktura železnice Srbije u naredne dve godine će demontirati i ukloniti oko 435 kilometara starih pruga, na kojima se železnički saobraćaj decenijama ne odvija... U naredne dve godine biće uklonjeno i demontirano 435 kilometara starih pruga u Srbiji

Infrastruktura železnice Srbije u naredne dve godine će demontirati i ukloniti oko 435 kilometara starih pruga, na kojima se železnički saobraćaj decenijama ne odvija i koje nisu predviđene za dalju eksploataciju, saopšteno je iz Infrastrukture železnice Srbije.

U saopštenju se dodaje da se skoro 400 kilometara starih pruga nalaze u Vojvodini, prenela je Beta.

„Reč je o prugama čije funkcionisanje i održavanje ni na koji način nije bilo isplativo, a bilo kakve nove investicije i popravke nemaju ni ekonomsko, ni saobraćajno opravdanje“, ističe se u saopštenju.

To preduzeće je posle sprovedenog postupka javne prodaje potpisalo ugovor sa kompanijom ZGOP iz Novog Sada o prodaji šina, skretnica, skretničkih delova i kolosečnog pribora koji se budu dobili prilikom demontaže petnaest pruga u Srbiji kao sekundarnih sirovina.

Biće prikupljeno oko 25.000 tona sekundarnih sirovina čijom prodajom će Infrastruktura železnice Srbije zaraditi nešto više od 302 miliona dinara.

Planirano trajanje ugovora je dve godine, a predviđa i obavezu demontaže, transporta i deponovanja železničkih pragova, prema aktuelnim zakonskim rešenjima koja regulišu ovu oblast.

Infrastruktura železnice Srbije a.d.

NEMANJINA 6, 11000 Beograd (Savski Venac), Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
119.148.547,12 (2020)
Broj zaposlenih:
5.648 (2020)

To znači da će oko 350.000 otpadnih drvenih železničkih pragova, koji po poslednjoj klasifikaciji predstavljaju opasan otpad, biti ustupljeni na dalje raspolaganje kompaniji koja je taj posao dobila na tenderu Ministarstva za zaštitu životne sredine. Vrednost otpadnih drvenih železničkih pragova koji će na ovaj način biti uklonjeni, uglavnom sa teritorije Vojvodine, iznosi oko 6,8 miliona evra.

Demontiranjem i uklanjanjem starih železničkih infrastrukturnih kapaciteta koji odavno više nisu u upotrebi Infrastruktura železnice Srbije oslobodiće i oko 590 hektara zemljišta u infrastrukturnom i pružnom pojasu, u 26 opština širom Srbije, koje će lokalne samouprave moći da koriste za najrazličitije namene i u skladu sa svojim potrebama, navodi se u saopštenju.

 • ZVE84

  26.1.2022 #1 Author

  E pa konačno da se i na tome poradi!

  Odgovori

 • FRUIT

  26.1.2022 #2 Author

  Treba, slazem se…. Ulice sa rupama sa kraterima ipak su bitnije

  Odgovori

 • NATI29

  27.1.2022 #3 Author

  Resili su i tu da nesto poprave

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...