došlo je do blagog rasta u poslednjem danu, ali OPEC obara vrednosti

U odnosu na prethodnu nedelju cene nafte na istom nivou

SvetVesti

21.5.2022 09:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

U odnosu na prethodnu nedelju cene nafte na istom nivou U odnosu na prethodnu nedelju cene nafte na istom nivou
Cene nafte porasle su tokom petka na međunarodnim tržištima, ali su gledane zbirno ostale gotovo na istom nivou u odnosu na iznose od nedelju... U odnosu na prethodnu nedelju cene nafte na istom nivou

Cene nafte porasle su tokom petka na međunarodnim tržištima, ali su gledane zbirno ostale gotovo na istom nivou u odnosu na iznose od nedelju dana ranije.

Cena barela je na londonskom tržištu ojačala 49 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 112,53 dolara. Barel je u Njujorku porastao 24 centa i njime se trgovalo po 112,45 dolara, prenosi Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

„Ako se podaci o rastu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nastave pogoršavati, cene nafte mogle bi biti ulovljene u negativnu petlju povratnih informacija s berzi“, rekao je Stiven Ins (Stephen) Innes iz SPI Asset Managementa.

No, uprkos višim cenama goriva, Amerikanci se vraćaju za volane, prema izveštaju Federalne uprave za auto-puteve.

Evropska unija (EU) se nada da će postići dogovor o predloženoj zabrani uvoza ruske sirove nafte, koja uključuje izuzetke za zemlje koje najviše zavise od ruske nafte, kao što je Mađarska.

Istovremeno, Iran teže prodaje svoju naftu kada je dostupno više ruskih barela, a izvoz iranske sirove nafte u Kinu naglo je pao od početka rata u Ukrajini, jer Peking kupuje ruske barele uz niže cene.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je u odvojenom izveštaju objavila da je cena barela korpe nafte njenih članica u čertvrtak iznosila 112,04 dolara po barelu, što je znači da je pojeftinila čak 2,9 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...