Najava nove emisije vrednosnih papira Hrvatske

U pripremi novo izdanje međunarodnih obveznica, u julu još jedno domaće

NovacPoreziRegionVesti

11.2.2022 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U pripremi novo izdanje međunarodnih obveznica, u julu još jedno domaće U pripremi novo izdanje međunarodnih obveznica, u julu još jedno domaće
Potpredsednik vlade i ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić rekao je da se priprema novo izdanje međunarodnih obveznica te da je pred Hrvatskom još jedno... U pripremi novo izdanje međunarodnih obveznica, u julu još jedno domaće

Potpredsednik vlade i ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić rekao je da se priprema novo izdanje međunarodnih obveznica te da je pred Hrvatskom još jedno veliko izdanje u julu, koje će biti na domaćem tržištu.

Marić je u izjavi novinarima nakon sednice Vlade Hrvatske podsetio da je pre deset dana puštena obveznica na domaćem tržištu s rokom dospeća od osam godina, uz godišnji prinos od 1,39 odsto, godišnji kupon od 1,25 odsto, za refinansiranje dospelih obveznica, piše Seebiz.

„Dakle, u ovom slučaju nije bila neka velika ušteda (na kamatama), ali mogu reći što se tiče samog prinosa da je on i dalje zadovoljavajući. Međutim, proteklih nedelja smo videli da se taj prinos dosta proširio. Istu tu obveznicu, da smo je danas izdali, ona bi bila oko 1,7 odsto, što znači da sigurno efekat ovih svih zbivanja, geopolitike, geostrategije, inflacije, lanaca snabdevanja, epidemije, ima svoje uzročno-posledične veze i na kretanje prinosa odnosno kamatnih stopa“, kazao je Marić.

Istakao je da će vlada i dalje transparentno i odgovorno upravljati javnim dugom, dodavši da slede još dve dosta velike emisije, i to na međunarodnom, a u julu i na domaćem tržištu.

„Trenutno smo u aktivnostima pripreme međunarodnog izdanja, to će biti naš sledeći korak i ono što uvek činimo, potrudićemo se da pronađemo najbolji trenutak za izlazak na međunarodno tržište i ostvarivanje onoga što hoćemo, a to je refinansiranje postojećih obaveza po povoljnijim uslovima u odnosu na ono što trenutno imamo“, istakao je Marić.

Naglasio je da porast referentnih kamatnih stopa nije iznenađujući, budući da se o tome govori već godinama. Podsetio je da smo duži niz godina bili u razdoblju istorijski niskih, pa i negativnih kamatnih stopa, te da je i Hrvatska izdala neke od svojih vrednosnih papira uz negativni prinos na domaćem tržištu.

„Međutim, to razdoblje istorijski niskih kamata i velikih monetarnih opuštanja, svi smo znali da se može preliti jednim delom i na određene inflatorne pritiske. Nažalost, to je sve istovremeno došlo u vezu i sa korona virusom, prekidima snabdevanja, pa onda imamo ovo o čemu govorim“, naveo je Marić, dodavši kako razdoblje u kojem smo trenutno i koje je ispred nas, apsolutno poziva na veliki oprez, te na pažljivo, racionalno, razumno promišljanje i delanje vezano uz inflaciju i, posledično, rast kamatnih stopa.

Foto: Pixabay.com

Za 2020. godinu je 184.000 poreskih obveznika prijavilo dohodak iz inostranstva

Vezano za poziv Poreske uprave građanima da prijave svoje inostrane dohotke, Marić je pojasnio da postoji načelo svetskog dohotka, prema kojem dohodak gde god da je ostvaren, negde mora biti oporezovan. Istovremeno, dodao je, postoje bilateralni i multilateralni ugovori kojima je intencija da se osigura da se isti dohodak ne oporezuje više puta.

Hrvatska dosad ima sklopljenih 66 ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, kao članica EU ima aranžmane sa svim članicama, te već učestvuje u puno inicijativa OECD, dok sa SAD ima jako dobar aranžman dok se ne potpiše ugovor o dvostrukom oporezivanju.

Poreska uprava na bazi svega navedenog regularno i redovno razmenjuje podatke. U 2020. godini, naveo je ministar finansija, 184.000 hrvatskih poreskih obveznika ostvarilo je dohodak u inostranstvu, a najvećim delom je reč o dohotku od nesamostalnog rada i penzijama, ali ima i dosta dohodaka od imovine i kapitala (kamate i dividende).

Poreski obveznici Hrvatske su u obavezi da prijavljuju svoje dohotke, rekao je Marić, uz podatak da je za 2020. godinu do sada otprilike njih 131.000 prijavilo ukupni dohodak od čak sedam milijardi kuna. Od njih, 95.000 odnosi se na penzije, od čega su 48.000 penzije iz Nemačke, a prema ugovoru s tom zemljom, te su penzije izuzete od oporezivanja, i sigurno neće biti predmet oporezivanja u Hrvatskoj, naglasio je ministar finansija.

Po njegovim rečima, postoji određeno neslaganje između onoga što je prijavljeno i onoga što su poreske vlasti dobile razmenom podataka, uz napomenu da razmena podataka zna i malo kasniti s nekim jurisdikcijama.

Takođe, naglasio je da ako se prijavi dohodak iz inostranstva, to ne znači nužno da dolazi i do poreske obaveze, međutim takav se dohodak mora evidentirati zbog niza prava koje hrvatski poreski obveznici imaju, poput zdravstvenog i socijalnog osiguranja, prevoza i drugih, naveo je.

„Ako slučajno dođe do razrezivanja poreza i potrebe dooporezivanja za neke godine unazad, onda se prema hrvatskim, EU i međunarodnim zakonima, na to obračunavaju određene kamate, a ako je neko propustio prijaviti s određenom namerom, onda idu i određeni prekršaji“, kaže Marić i ističe da je Poreska uprava išla afirmativno u decembru prema poreskim obveznicima, pozivajući ih da ako prijave svoje inostrane dohotke, da će biti oslobođeni kamata i eventualnih prekršaja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...