među investitorima su penzijski fondovi, banke, osiguravajuća i investiciona društva

Hrvatska izdala obveznicu od milijardu evra na domaćem tržištu

EUNovacRegionU fokusuVesti

2.2.2022 09:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Hrvatska izdala obveznicu od milijardu evra na domaćem tržištu Hrvatska izdala obveznicu od milijardu evra na domaćem tržištu
Hrvatska je na domaćem tržištu kapitala uspešno izdala obveznicu od jedne milijarde evra, kojom će refinansirati obveze po dva vrednosna papira iz 2017. i... Hrvatska izdala obveznicu od milijardu evra na domaćem tržištu

Hrvatska je na domaćem tržištu kapitala uspešno izdala obveznicu od jedne milijarde evra, kojom će refinansirati obveze po dva vrednosna papira iz 2017. i 2019. godine, izjavio je za Hinu ministar finansija Zdravko Marić.

„Izdanje je okončano, odnosno zatvorena je knjiga upisa. Odlučili smo se za refinansiranje dveju obveznica novom, u iznosu od jedne milijarde evra na domaćem tržištu“, rekao je Marić, preneo je SEEbiz.

Nova obveznica je na osam godina, s dospećem 2030. godine, s prinosom do dospeća od 1,39 odsto i uz kamatni kupon od 1,25 odsto.

Izdanje obveznica aranžirale su Erste & Steiermärkische Bank, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka, u ulozi zajedničkih vodećih agenata izdanja.

Novom obveznicom se refinansira obveznica koja dospeva petog februara, u iznosu od 500 miliona evra, izdata 2019. godine uz kamatni kupon 0,50 odsto, te ona koja dospeva sedmog februara u iznosu od tri milijarde kuna, izdana 2017. godine, s kamatnim kuponom od 2,25 odsto.

Interes za novu obveznicu je, prema rečima Marića, premašio ciljani iznos izdanja za 40 odsto i iznosio 1,4 milijarde evra, a među investitorima su penzijski fondovi, banke, osiguravajuća i investiciona društva.

„Novo izdanje svedoči o dobroj poziciji Republike Hrvatske na tržištu kapitala, što je na tragu dosadašnjih izdanja, a uspeh novog izdanja odražava i hrvatsku uzlaznu putanju kod rejting agencija. Kod dve od tri najvažnije agencije smo u investicionom rejtingu, gde nam je i mesto“, kaže Marić, prenosi SEEbiz.

On dodaje da će dalji koraci u uvođenju evra to dodatno poboljšati, „pogotovo u obračunu dodatnog smanjenja premije rizika, što je posebno važno u kontekstu aktealnih pritisaka na rast referentnih kamatnih stopa, geopolitičkih zbivanja i cena energenata“.

Sve skupa, dodaje, pokazuje dobru reputaciju Republike Hrvatske na domaćem tržištu kapitala, ali i snagu i likvidnost domaće finansijske industrije.

Do kraja godine Hrvatskoj na naplatu u maju dospeva 1,25 milijardi evra obveznice iz 2014. i jedna milijarda evra u julu po obveznici izdatoj 2011. godine.

  • ACIKA

    2.2.2022 #1 Author

    Svaka cast komsije. Ja sam malo drugacijih svatanja i osoba koja rado odlazi kod vas na letovanje, drago mi je da se dobro snalazite i da ide na bolje. Jos jednom kapa dole

    Odgovori

  • Dalmata

    2.2.2022 #2 Author

    Pozdrav Acika, svaki državljanin je dobrodošao, a pogotovo susjednih zemalja, dok god poštuju zakone zemlje. Uživajte na ljetovanju i 2022.!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...